Στα 26,1 δισ. οι προσφορές για το 30ετές ομόλογο - 2,5 δισ. αντλεί η Ελλάδα - Στο 1,9% το επιτόκιο

Σταϊκούρας: Η έκδοση σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή τις χώρες στις αγορές

Στα 26,1 δισ. οι προσφορές για το 30ετές ομόλογο - 2,5 δισ. αντλεί η Ελλάδα - Στο 1,9% το επιτόκιο

Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ άντλησε η Ελλάδα από τη σημερινή έκδοση του 30ετούς ομολόγου το οποίο συγκέντρωσε έντονο ενδιαφέρον καθώς υποβλήθηκαν προσφορές 26,1 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,9% Με το συγκεκριμένο ομόλογο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους άφησε πίσω του μια περίοδο 13 ετών στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα δεν είχε κατορθώσει να προχωρήσει σε μια τόσο μεγάλης χρονικής διάρκειας έκδοση.

Η έκδοση του 30ετούς ομολόγου σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της χώρας μας στις αγορές, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Με αυτήν, η επανασύσταση της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων εξομαλύνεται και προστίθεται βάθος, παρέχοντας ασφάλεια στους επενδυτές, αφού χρονικά ξεπερνά – κατά πολύ – την περίοδο που εκπνέουν τα συμφωνημένα με τους θεσμούς μέτρα διευθέτησης για το χρέος. Επίσης, η έκδοση συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Καταδεικνύει και επιβεβαιώνει, ακόμη πιο εμφατικά σε σύγκριση με προηγούμενες εξόδους στις αγορές, την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «η έκδοση διακρίνεται για τη σημαντική ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και την εξαιρετική ποιότητά της. Και όλα τα παραπάνω, μέσα σε συνθήκες υψηλής- σε διεθνές επίπεδο- αβεβαιότητας, εξαιτίας της πανδημίας».

«Στο Υπουργείο Οικονομικών, όλοι μαζί λειτουργούμε με υπευθυνότητα, διορατικότητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να περιορίσουμε, όσο γίνεται περισσότερο, τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας, και να οικοδομήσουμε στέρεες βάσεις για την επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Έχουμε συναίσθηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες, για όλους μας. Όλοι μαζί όμως, με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και σκληρή δουλειά, θα κρατήσουμε την οικονομία λειτουργική, την κοινωνία όρθια και την πατρίδα ισχυρή».

Νωρίτερα το fpress έγραφε:

Πριν από 13 χρόνια, όταν τα μνημόνια ήταν ακόμη άγνωστη λέξη, το κόστος δανεισμού της χώρας στην 30ετία ήταν 5%. Με την σημερινή έκδοση, το κόστος πορεί να διαμορφωθεί ενδεχομένως και κάτω από το 2%.

Μια επιτυχημένη έξοδος στις αγορές με ομόλογο 30ετών θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και έναντι των δανειστών. Στην οποιαδήποτε μελλοντική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δύσκολα θα μπορούν να υποστηρίξουν οι δανειστές ότι το μέσο επιτόκιο δανεισμού της χώρας θα ξεπερνά το 3,5% όταν η Ελλάδα θα έχει δανειστεί για 30 χρόνια με κόστος στην περιοχή του 2%. Μια παραδοχή των θεσμών ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται τα επόμενα χρόνια με χαμηλότερο επιτόκιο από 3,5% πρακτικά «μηδενίζει» την ανάγκη για παραγωγή υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από τα πρωτογενή ελλείμματα που έφερε η πανδημία.

Όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη σημασία της έκδοσης, ακόμη και αν αντληθούν 1,5 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα έχει φτάσει από το πρώτο κιόλας τρίμηνο να έχει αντλήσει 8 δισ. ευρώ καλύπτοντας συνολικά τα 2 τρίτα του ετήσιου προγράμματος δανεισμού. Όσο για τα ταμειακά διαθέσιμα, θα βρεθούν και πάλι πάνω από τα 34-35 δις. ευρώ έστω και πρόσκαιρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ