Χάνεται και φέτος το «στοίχημα» των επενδύσεων

Το οικονομικό επιτελείο αναθεωρεί προς τα κάτω τον πήχη της ανάπτυξης και «βυθίζει» την πρόβλεψη για την πορεία των επενδύσεων

Χάνεται και φέτος το «στοίχημα» των επενδύσεων

Στο ίδιο έργο θεατές. Όπως και το 2018, η χρονιά ξεκίνησε με μια υπεραισιόδοξη πρόβλεψη για την πορεία των επενδύσεων η οποία με την πάροδο του χρόνου ανατρέπεται ώστε να αποτυπώσει την σκληρή πραγματικότητα. Το 2019, δεν θα φέρει την επενδυτική άνοιξη καθώς η πρόβλεψη για διψήφια αύξηση έδωσε τη θέση της σε ένα ισχνό μονοψήφιο ποσοστό το οποίο μάλιστα θα ακολουθήσει μιας έντονα πτωτικής χρονιάς.

Το «έργο» το είδαμε και το 2018. Και για την περυσινή χρονιά η κυβέρνηση προέβλεπε αύξηση του «ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου» με ποσοστό άνω του 11%, η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε στο ισχνό μηδέν κόμμα κάτι και τελικώς το 2018 έκλεισε -12,2%. Για το 2019 ο προϋπολογισμός της φετινής χρονιάς προέβλεπε αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου με ποσοστό 11,9%. Τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ήρθε η ώρα κατάθεσης του «Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων» και σε αυτό αποτυπώθηκε η πρόβλεψη ότι τελικώς ο φετινός ρυθμός αύξησης των επενδύσεων θα είναι μόλις 3,9%. Για μια ακόμη φορά, η εμφάνιση των διψήφιων ποσοστών αύξησης μετατίθεται για το επόμενο έτος δηλαδή για το 2020.

Λογική συνέπεια της απουσίας επενδύσεων είναι να αναθεωρείται προς τα κάτω και ο πήχης για την ίδια την ανάπτυξη. Το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, κατεβάζει τώρα τον πήχη στο +2.3% όταν ο προϋπολογισμός προέβλεπε ανάπτυξη 2,5%.

Ακόμη και από το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων καθίσταται εμφανές ότι όλο το βάρος πέφτει στη γνώριμη συνταγή της παραγωγής υπερ-πλεονασμάτων. Για το 2019, η κυβέρνηση αναθεωρεί τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο +4,7% όταν ο προϋπολογισμός του 2019 προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 3,9%. Αυτή η διαφορά του 0,8% ουσιαστικά μεταφράζεται κοντά στο 1,5 δις. ευρώ. Το ελληνικό επιχείρημα θα είναι ότι ακόμη και το μνημονιακό πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι σαφώς υψηλότερο του στόχου (3,5%). Έτσι, θα επιχειρηθεί να διανεμηθεί «εδώ και τώρα» ένα ποσό της τάξεως των 700-800 εκατ. ευρώ. Με αυτό το κεφάλαιο, η κυβέρνηση θα θελήσει να ανακοινώσει –πριν από τις ευρωεκλογές- και τις μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές (με έμφαση στο ΦΠΑ) αλλά και την διανομή ενός έκτακτου επιδόματος που θα μεταφραστεί επικοινωνιακά ως «13ος μισθός ή σύνταξη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ