ΕΤΕπ: Αλλαγή «παραδείγματος» στην αναπτυξιακή πολιτική

ΕΤΕπ: Αλλαγή «παραδείγματος» στην αναπτυξιακή πολιτική

Ο Βέρνερ Χόγιερ, η δεύτερη θητεία του οποίου ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αρχίζει τον Ιανουάριο του 2018, τονίζει ότι το σχέδιο Γιούνκερ είναι ένα "θαυμάσιο εργαλείο"

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δηλώνει ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια αλλαγή παραδείγματος στην αναπτυξιακή πολιτική, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο EURACTIV, στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP23) στη Βόνη.

Ο Βέρνερ Χόγιερ, η δεύτερη θητεία του οποίου ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αρχίζει τον Ιανουάριο του 2018, τονίζει ότι το σχέδιο Γιούνκερ είναι ένα "θαυμάσιο εργαλείο" και ότι η Ευρώπη χρειάζεται τώρα την ίδια αλλαγή παραδείγματος στην αναπτυξιακή πολιτική. Αυτό σημαίνει μετάβαση από την κοινωνική πολιτική στην οικονομική ανάπτυξη και από τις επιχορηγήσεις στα δάνεια προσθέτει, εκτιμώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαδραματίσει τεράστιο ρόλο σε αυτή την αλλαγή.

Στην ερώτηση "Ποιες είναι οι απόψεις σας για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης; Είστε υπέρ ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, και πόσο μεγάλος θα πρέπει να είναι;" ο Χόγιερ απαντά: "Αυτό δεν είναι δική μου δουλειά. Προεδρεύω της τράπεζας των 28, όχι των 19. Λέγοντας αυτό, βλέπω βέβαια ότι με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με εξαίρεση ένα κράτος μέλος, όλα τα άλλα έχουν δεσμευτεί μια μέρα να είναι μέλη της ευρωζώνης. Επομένως, η ευρωζώνη, κατά την άποψή μου, είναι ένας από τους ομόκεντρους κύκλους μιας μελλοντικής εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Υπάρχουν και άλλοι, όπως ο χώρος Σένγκεν, όπως η ενισχυμένη συνεργασία, την οποία, επί τη ευκαιρία, επινοήσαμε ο Μισέλ Μπαρνιέ και εγώ όταν διαπραγματευτήκαμε τη Συνθήκη του Άμστερνταμ. Η ευρωζώνη θα είναι ένας από αυτούς τους ομόκεντρους κύκλους, ελπίζουμε με όσο το δυνατόν περισσότερους".

Στην ερώτηση: "Σχετικά με το σχέδιο Γιούνκερ, νομίζετε ότι είστε σε καλό δρόμο για να πετύχετε αυτό που αρχικά αναμενόταν;" ο Χόγιερ απαντά: "Το σχέδιο Γιούνκερ ήταν ένα πρόγραμμα για την Ευρώπη και τα καταφέραμε. Κάνουμε αυτοκριτική και εξετάζουμε τι μπορεί να βελτιωθεί. Έτσι, για το Σχέδιο Γιούνκερ ΙΙ, θα προχωρήσουμε σε βελτιώσεις. Ωστόσο πιστεύω ότι είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ