Η Fed μοίρασε "χαμόγελα" και στις ευρωαγορές

Η Fed μοίρασε "χαμόγελα" και στις ευρωαγορές
Σημαντικά κέρδη για Stoxx και όλους τους κλαδικούς δείκτες - Ράλι για Μπρεντ

Η απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Ευρώπη, η οποία δέχθηκε με «χαμόγελα» την έκβαση αυτή που οδηγεί την ώρα αυτή και τη Wall Street σε σημαντικά κέρδη. Παράλληλα υποστηρικτικά έδρασε και το πετρέλαιο, το οποίο καταγράφει ανοδικό ράλι άνω του 2%.

Στους δείκτες, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,59% στις 347,91 μονάδες, με αμερικανική ώθηση και ενώ η αποδυνάμωση του δολαρίου "ανέβασε" τις τιμές των εμπορευμάτων. Οι εταιρείες πετρελαίου και εξόρυξης γνώρισαν τις καλύτερες επιδόσεις, με τη Glencore και την ArcelorMittal να κλείνουν με κέρδη της τάξεως του 5%, έκαστη, ενώ η μετοχή της BHP Billiton γνώρισε άνοδο 4%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικόςFTSE 100ενισχύθηκε κατά 1,14% στις 6.913 μονάδες, ενώ ο γαλλικόςCAC 40γνώρισε "άλμα" 2,27% στις 4.509,82 μονάδες και ο γερμανικόςDAXκέρδισε 2,28% στις 10.674,18 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικόςFTSE MIBσημείωσε άνοδο 1,76% στις 16.637,69 μονάδες, ο ισπανικόςIBEX 35κατέγραψε κέρδη 2,01% στις 8.934,90 μονάδες και ο πορτογαλικόςPSI 20διαμορφώθηκε 1,36% στις 4.611,60 μονάδες.

Σταοικονομικά νέα, στο τελευταίο δελτίο της, η ΕΚΤ σημειώνει πως η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί στο επόμενο έτος αλλά το outlook είναι γεμάτο με κινδύνους, ιδιαίτερα από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, και από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε..

Την ίδια ώρα, από το "μέτωπο" της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Mario Draghi απέστειλε το μήνυμα πως η Ευρωζώνη έχει υπερβολικά πολλές τράπεζες, κάτι που ευθύνεται για την περιορισμένη κερδοφορία τους.

Παράλληλα, στις -8,2 μονάδες ανήλθε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, τον Σεπτέμβριο, από τις -8,5 μονάδες τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε στις προκαταρκτικές της εκτιμήσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση των 28, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε κατά 1,3 μονάδες στις 6,4 μονάδες.