Κέρδη στη Wall Street με "οδηγό" την Apple

Κέρδη στη Wall Street με "οδηγό" την Apple
Η Apple έδωσε το «έναυσμα» χθες σε μια «φοβισμένη» Wall Street (κυρίως λόγω Fed), καταγράφοντας ένα εντυπωσιακό άλμα ανόδου, το οποίο μιμήθηκε και σήμερα, με τη μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού να οδηγεί τον Nasdaq σε κέρδη σχεδόν 1,5%. Από «πίσω» ακολούθησαν και οι υπόλοιποι αμερικανικοί δείκτες, οι οποίοι αναθάρρησαν χάριν και στην πετρελαϊκή στήριξη, κι όλα αυτά μετά τη δημοσίευση σχετικά αρνητικών μάκρο που επιβάρυναν το αβέβαιο κλίμα εν όψει της συνεδρίασης της Fed την άλλη εβδομάδα.

Στους δείκτες, οDow Jonesέκλεισε μεκέρδη 0,99% ή 178 μονάδωνστις 18.212, οS&Pσημείωσε άνοδο 1,01% στις 2.147 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaqκινήθηκε υψηλότερα 1,47% στις 5.249 μονάδες. Πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν φυσικά η μετοχή τηςAppleη οποία ενισχύθηκε για τέταρτη διαδοχική ημέρα, τούτη τη φορά κατά 3,5% στα 115,62 δολ.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου παρά τηναύξηση της παραγωγήςτην προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,8% στα 43,91 δολάρια ανά βαρέλι και η βενζίνη "εκτοξεύτηκε" 5,1% στο 1,43 δολ. το γαλόνι.

Στην αγορά συναλλάγματος, τοδολάριοκινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώστο 1,1244από 1,1250 την προηγούμενη μέρα.

Στηναγορά εμπορευμάτων, η τιμή τουχρυσούυποχώρησε 0,6% στα 1.318 δολ./oz.

Στηναγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού10ετούςπαρέμεινε αμετάβλητηστο 1,7%.

Στα της Fed, σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των αναλυτών (σύμφωνα με έρευνες) εκτιμά ότι η Κεντρική Τράπεζαδεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίωντον Σεπτέμβριο, ιδιαίτερα μετά την πτώση των λιανικών πωλήσεων, τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής και της νέας –έστω οριακής- αύξησης στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο σημείωσαν πτώση 0,3%. Αυτή ήταν η πρώτη πτώση των λιανικών πωλήσεων από τον Μάρτιο. Επίσηςη βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 0,4%,μετά από άνοδο 0,6% τον προηγούμενο μήνα ενώ η αναλυτές ανέμεναν μικρότερη μείωση στο 0,3%. Αντίστοιχα οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν στις 260.000 αιτήσεις από 259.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Accendo Markets, Mike Van Dulken, «Οι αναποφάσιστες Κεντρικές Τράπεζες επιβαρύνουν την ψυχολογία των επενδυτών που ζητούν περισσότερα κίνητρα για χαλαρή νομισματική πολιτική ή τουλάχιστον ενδείξεις ότι θα καθυστερήσει η εφαρμογή σφικτής οικονομικής πολιτικής».

Ωστόσο,εντύπωση προκάλεσε η επίθεση του γνωστού οικονομολόγου Mohamed El-Erianκατά της οικονομικής πολιτικής που ακολουθούν οι Κεντρικές Τράπεζες. Όπως ανέφερε στο CNBC, «τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια έχουν στρεβλώσει το σύστημα(και) έχουν ενθαρρύνει το υπερβολικό ρίσκο». Επιπλέον επισήμανε ότι «οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να είναι η μοναδική λύση. Δεν μπορούν να αντικαταστήσουν άλλους φορείς χάραξης πολιτικής. Υπάρχουν πολύ καλύτερα εργαλεία από τη δημοσιονομική πλευρά και από την πλευρά των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».