"Κατακόκκινη" η Wall Street με πίεση από Fed και πετρέλαιο

"Κατακόκκινη" η Wall Street με πίεση από Fed και πετρέλαιο
Ισχυρότατες απώλειες για Apple και Google - 400 μονάδες έχασε ο DJ

Ισχυρότατες πιέσεις δέχθηκε η Wall Street σήμερα, με τον Dow Jones να χάνει σχεδόν 400 μονάδες, ενώ τρομαχτικές ήταν και οι απώλειες για S&P και Nasdaq με βαρίδια όπως Apple, Google και Bofa. Από τη μία οι αποθαρρυντικές δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους της Fed που φρόντισε να επαναφέρει το κλίμα «φόβου» ενδεχόμενης άμεσης αύξησης επιτοκίων, από την άλλη η διολίσθηση του πετρελαίου που μετά το εντυπωσιακό χθεσινό ράλι (+4,7%) «διόρθωσε» σήμερα κατά 3,7% «κόβοντας» τα εβδομαδιαία κέρδη του. Παράλληλα πτώση κατέγραψε και ο χρυσός, αν και εβδομαδιαία σημείωσε οριακά κέρδη, ενώ στον αντίποδα το δολάριο κέρδισε έδαφος έναντι του γιεν. Στα ταμπλό, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Apple (-2,27%) καθώς και της Google (-1,79%), ενώ ισχυρές πιέσεις της τάκεως του 2-3% δέχθηκαν και οι Twitter, Coca-Cola και Facebook.

Υπενθυμίζεται ότι και χθες οι δείκτες έκλεισαν με απώλειες, καθώς ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής ΤράπεζαςMario Draghiεμφανίστηκε απρόθυμος στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικές πολιτικής να ανοίξει την πόρτα και σε πιθανά νέα μέτρα χαλάρωσης της πολιτικής.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του προέδρου τηςFedΒοστώνηςEricRosengren, ο ίδιος στήριξε τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, προειδοποιώντας πως αν καθυστερήσει, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιες αγορές περιουσιακών στοιχείων όπως το real estate να παρουσιάσουν σημαντικές αναταράξεις. "Η άποψή μου, βασισμένη στα δεδομένα που έχουμε συλλέξει ως σήμερα, είναι πως υπάρχει επιχείρημα υπέρ της συνέχισης της κανονικοποίησης της νομισματικής πολιτικής", είπε συγκεκριμένα ο Rosengren - που φέτος διατηρεί δικαίωμα ψήφου στο ΔΣ της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ - ωστόσο δεν ξεκαθάρισε πότε πιστεύει πως πρέπει να γίνει αυτή η κίνηση.

"Νομίζω ότι το κλειδί εδώ είναι η ομιλία του Rosengren" τόνισε ο David Kelly, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής τηςJPMorganFunds. "Πιστεύω ότι προσπαθούν να πιέσουν τους εαυτούς τους να αυξήσουν τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο προκειμένου να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους. Ακόμα και αν η αγορά όντως υποστεί sell off αντιδρώντας σε μία αύξηση των επιτοκίων, νομίζω ότι θα ανακάμψει γρήγορα", πρόσθεσε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι εάν η Fed προχωρήσει σε πολιτική νομισματικής σύσφιγξης θα θεωρηθεί ως "ψήφος εμπιστοσύνης" στην αμερικανική οικονομία.

Στους δείκτες τώρα, ο βιομηχανικόςDow Jonesυποχώρησε κατά 2,13% στις 18.085μονάδες, ο δείκτης βαρόμετροS&P 500κατέγραψε απώλειες 2,41% στις 2.128 μονάδες και ο τεχνολογικόςNasdaqέκλεισε ακόμα χαμηλότερα κατά 2,54% στις 5.125 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, τοδολάριοενισχύθηκε έναντι του γιεν κατά 0,22% (στα 102,70γιεν/δολάριο η ισοτιμία)

Στα του «μαύρου χρυσού», πτωτικά έκλεισαν τα συμβόλαια του πετρελαίου σήμερα, παραδίδοντας σημαντικό μέρος των εβδομαδιαίων κερδών τους. Οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ είναι πιθανό να αυξηθούν ξανά μετά την πτώση ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας.

Βέβαια τα συμβόλαια του αργού σημείωσαν κέρδη3,2% σε επίπεδο εβδομάδας, με ορισμένους από τους επενδυτές να ελπίζουν ότι οι χώρες πετρελαιοπαραγωγοί θα καταλήξουν σε μία συμφωνία για την παραγωγή.

Σήμερα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Οκτωβρίου έχασε 1,74 δολ. ή 3,7% για να κλείσει στα 45,88 δολ. το βαρέλι, ενώ στο ICE του Λονδίνου το Brent υποχώρησε κατά 1,98 δολ. ή 4% τερματίζοντας τις συναλλαγές του στα 48,01 δολ. το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας το Brent ενισχύθηκε κατά 2,5%.

Τέλος, με απώλειες έκλεισαν για Τρίτη συνεχή συνεδρίαση τα συμβόλαια τουχρυσού, αλλά κατάφεραν να αποκομίσουν μικρά κέρδη σε επίπεδο εβδομάδας.

Οι επενδυτές αναζητούν στοιχεία για τις επικείμενες αποφάσεις της Federal Reserve, αναφορικά με την πιθανή αύξηση των επιτοκίων. Να σημειωθεί ότι οχρυσόςείναι πιο ελκυστικός για τους επενδυτές σε ένα περιβάλλον με χαμηλότερα επιτόκια.

Στα της συνεδρίασης, οχρυσόςπαράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 7,10 δολ. ή 0,5% για να κλείσει στα 1.334,50 δολ. ανά ουγγιά, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ενισχύθηκε κατά 0,6%.