Ξεπερνούν τα 7 δισ. τα «φέσια» του Δημοσίου τον Μάιο

Ξεπερνούν τα 7 δισ. τα «φέσια» του Δημοσίου τον Μάιο
Αυξάνονται και πληθύνονται τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν τον περασμένο Μάιο τα 7 δισ. ευρώ, εάν προσμετρηθούν σ' αυτά και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οποίες έφθασαν το 1,259 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για τη σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, παραμένει ακόμα στα χαρτιά λόγω της γραφειοκρατίας που απαιτεί η συγκεκριμένη διαδικασία.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έφθασαν τον Μάιο στα 5,770 δισ. ευρώ, από 5,520 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Παράλληλα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν τον ίδιο μήνα σε 1,259 δισ. ευρώ έναντι 1,182 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία για τη μηνιαία εξέλιξη των μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορούν στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα χρέη τους ανήλθαν σε 3,067 δισ. ευρώ έναντι 2,875 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν σε 1,259 δισ. ευρώ έναντι 1,182 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των επιστροφών φόρων από τα 3,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 έφτασε στα 5,97 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015 και στα 7,029 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου.