Κέρδη 1,4% κατέγραψαν οι ευρωαγορές
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,89% στις 6.115 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 2,69% στις 10.751 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,30% στις 4.685 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,4% στις 365,48 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών Old Mutual και AXA ενισχύθηκαν σημαντικά άνω του 4%, ενώ άνοδο 3,64% σημείωσε και η Investec. H βελγική Delta Lloyd κατέγραψε κέρδη άνω του 7% ενώ Natixs (4,06%) και Standard Charterd (7,26) έδραψαν σημαντικά οφέλη.
Στον κλάδο των αερομεταφορών, άνοδο της τάξης του 2,31% σημείωσε η IAG, του 1,09% η Air France και του 1,06% η Ryanair.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε χθες βράδυ την αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος των 0,25% - 0,50%.
Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το 2006 αλλά και την πρώτη μεταβολή της επιτοκιακής πολιτικής από το 2009.
Η αύξηση των επιτοκίων αντανακλά, σύμφωνα με την Fed, τις «εύρωστες» καταναλωτικές δαπάνες και το θετικό επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα.
«Δεδομένων των εγχώριων και διεθνών εξελίξεων, οι κίνδυνοι για την οικονομία και την αγορά εργασίας κρίνονται ισορροπημένοι» αναφέρεται ενδεικτικά.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Fed θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία του πληθωρισμού, προκειμένου ανά πάσα στιγμή, εάν κριθεί αναγκαίο, να παρέμβει και να τροποποιήσει την πολιτική της. Πάντως, διαβεβαιώνει ότι ο στόχος για πληθωρισμό 2% εξακολουθεί να καθίσταται εφικτός σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, παρά τη μείωση στην τιμή του πετρελαίου.
Δεδομένων των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν με «σταδιακό ρυθμό», με τελικό μακροπρόθεσμο στόχο το 3,5%. Βάσει του προγραμματισμού της, τα επιτόκια θα αυξάνονται σε τριμηνιαία βάση, και έως τα τέλη του 2016 αναμένεται να έχουν αγγίξει το 1,4%.
Την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Fed χαιρέτισαν όλες οι διεθνείς αγορές, καθώς ανοδικά κινήθηκαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, παρά τις ανησυχίες περί πιθανών επιπτώσεων των σχετικών αποφάσεων στις αναδυόμενες οικονομίες.
Εξαίρεση στο θετικό κλίμα αποτέλεσε το πετρέλαιο, το οποίο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009, σημειώνοντας πτώση κοντά στο 5%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πρόστιμο 350 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε στην Orange από τις γαλλικές εποπτικές αρχές, λόγω της μονοπωλιακής θέσης που κατείχε στην αγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών.
Σύμφωνα με το σκεπτικό των αρχών, η Orange ύψωνε εμπόδια στην προσπάθεια των καταναλωτών να στραφούν σε ανταγωνιστικές προς αυτήν, εταιρείες, μέσω διάφορων μη θεμιτών τρόπων. Το πρόστιμο των 350 εκατ. ευρώ είναι το υψηλότερο που έχει επιβληθεί σε εταιρεία από το 2000. Η υπόθεση ξεκίνησε κατόπιν της προσφυγής των Bouygues και SFR – Numericable.
Στη Βρετανία, κατά 1,7% αυξήθηκαν τον Νοέμβριο οι λιανικές πωλήσεις, δεχόμενες ώθηση από το εορταστικό κλίμα των ημερών. Μάλιστα, σε ετήσιο επίπεδο, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 5% εκμεταλλευόμενες και την πτώση 3,3% στις τιμές των προϊόντων. Σταδιακά η βρετανική οικονομία αποκτά όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από τον κλάδο της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα η αύξηση των λιανικών πωλήσεων να προμηνύει νέα ώθηση του εγχώριου ΑΕΠ.
Τέλος, κατά 1,4% αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2015 το ύψος των μισθών στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ωστόσο, επιβράδυνση έναντι του β’ τριμήνου, όπου οι αποδοχές των εργαζομένων είχαν αυξηθεί κατά 2%. Μάλιστα, η επιβράδυνση συντελέστηκε παρά τη μείωση της ανεργίας στις χώρες της Ευρωζώνης, κατά το ίδιο διάστημα.
Μεταξύ των χωρών, οι Γερμανοί εργαζόμενοι είδαν τις ωρομίσθιες αποδοχές τους να αυξάνονται κατά 2,3% ενώ αντίθετα, οι Πορτογάλοι να μειώνονται κατά 2,5% και οι Κύπριοι κατά 0,5%. Στην Ιταλία, οι αποδοχές των εργαζομένων παρέμειναν αμετάβλητες ενώ στην Ισπανία σημειώθηκε οριακή αύξηση 0,4%.