MarketWatch: Οι λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν σε ένα Grexit

MarketWatch: Οι λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν σε ένα Grexit
Καθησυχαστικός ως προς μια χρεοκοπία της Ελλάδας εμφανίζεται ο αρθρογράφος του Marketwatch, Mark Hulbert, ο οποίος σε άρθρο του εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους οι επενδυτές δεν πρέπει να ανησυχούν αν η χώρα οδηγηθεί σε αυτό το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο αν ένα Grexit αποτελούσε πραγματικά πηγή ανησυχίας, τότε τον ίδιο πανικό θα έπρεπε να προκαλέσουν και οι βρετανικές εκλογές καθώς η θριαμβευτική νίκη του Συντηρητικού Κόμματος, μπορεί να οδηγήσει το Ηνωμένο Bασίλειο εκτός ΕΕ μετά το δημοψήφισμα που έχει ανακοινώσει πως θα προβεί η βρετανική κυβέρνηση.

Επίσης, η βρετανική οικονομία είναι πολύ πιο σημαντική απ' ότι η ελληνική όπως εξηγεί ο αρθρογράφος. Στην πραγματικότητα, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αντιπροσωπεύει το 16% του συνολικού ΑΕΠ όλων των χωρών μελών της ΕΕ. Αντίθετα, το ελληνικό ΑΕΠ αντιπροσωπεύει μόλις το 1,3%.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές μετοχές έδειξαν την αδιαφορία τους απέναντι στα αποτελέσματα των εκλογών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Έχουν συμβεί και στο παρελθόν παρόμοιες τέτοιες σοβαρές κρίσεις, κι' όμως οι χρηματοπιστωτικές αγορές όχι μόνο αντέδρασαν ψύχραιμα αλλά κατέγραψαν και άνοδο.

Ο Mark Hulbert παραθέτει τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις:

1. Το 1994 η υποτίμηση του μεξικανικού πέσο και η οικονομική κρίση

2. Η κρίση του δημοσίου χρέους της Ταϊλάνδης το 1997, απ' όπου δημιουργήθηκε η φράση «ασιατική μετάδοση»

3. Η υποτίμηση του ρωσικού ρουβλιού τον Αύγουστο του 1998, η οποία - μεταξύ άλλων - οδήγησε στην πτώχευση της Long Term Capital Management,

4. Το 2001 το δημόσιο χρέος της Αργεντινής / νόμισματική κρίση

Το παρακάτω διάγραμμα που ανάρτησε ο αρθρογράφος δείχνει την αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς μετά από κάθε συμβάν. Επίσης, δείχνει πώς η αγορά συμπεριφέρθηκε εξαιτίας της ελληνικής κρίσης χρέους, δεδομένου ότι ξέσπασε πριν από πέντε χρόνια, δηλαδή το Νοέμβριο του 2009.

Παρατηρώντας το διάγραμμα μπορούμε να καταλάβουμε την διαφορά που υπήρξε στην αντίδραση των αγορών στην ελληνική κρίση σε αντίθεση με τις υπόλοιπες.

jhdfh

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ