Οι 19 επιχειρηματικές συμφωνίες και τα μνημόνια Ελλάδας - Κίνας

Οι 19 επιχειρηματικές συμφωνίες και τα μνημόνια Ελλάδας - Κίνας
Δεκαεννέα, συνολικά, μνημόνια και επιχειρηματικές Ελληνοκινεζικές συμφωνίες θα υπογραφούν σήμερα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης

του Κινέζου Πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στην Αθήνα.

Ήδη, μνημόνιο Κατανόησης για την Ενίσχυση της Διμερούς Οικονομικής και Επενδυτικής Συνεργασίας υπέγραψαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Gao Hucheng, ενώ παράλληλα, σε εκδήλωση που πραγματοποιείται το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκου Δένδια, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη και των Gao Hucheng, υπουργού Εμπορίου (MOFCOM) και Xu Shaoxi, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και τις Μεταρρυθμίσεις (NDRC) θα υπογραφούν σειρά συμφωνιών μεταξύ Ελληνικών και Κινεζικών φορέων και επιχειρήσεων.
Οι συμφωνίες αφορούν μεταξύ άλλων τους τομείς της ναυτιλίας, των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων κ.α.

Αναλυτικά, θα υπογραφούν τα εξής:

- Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της China Development Bank Corporation και του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

- Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας και Πλαίσιο Συμφωνίας μεταξύ της China Development Bank Corporation και της Costamare Inc. Αξία συμφωνίας 1,5 δις. δολαρίων

- Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της China Development Bank Corporation και της China Development Bank Corporation, αξία συμφωνίας 200 εκ. δολαρίων.

- Συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη του Ελληνικού και την διερεύνηση περαιτέρω συνεργασίας στο μέλλον μεταξύ της Lamda Development και της Fosun Group.

- Συμφωνία Πλαισίου Συνεργασίας Tripartite. Αξία συμφωνίας 1,224 δισ. Δολαρίων Μεταξύ Terna Energy, ICBC και SINOHYDRO Corporation.

- Πώληση και επαναμίσθωση 2 Bulkers ξηρού φορτίου και 4 Containerships αξίας 160 εκατ δολαρίων και 300εκ δολάρια αντίστοιχα και συμφωνία συνεργασίας για κατασκευή πλοίων ξηρού 6 φορτίου και μεταφοράς κοντέινερ σε κινέζικο ναυπηγείο. Συνολική αξία συμφωνίας 460 εκατ δολαρίων.

- Μνημόνιο Συμφωνίας (MOU) μεταξύ είναι oι δύο οργανισμοί να συζητήσουν την σύναψη Δανειακών Συμβάσεων Diana Shipping Inc, με την ICBC, με σκοπό την αγορά νεότευκτων πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου ναυπηγημένων στην Κίνα καθώς και την χρηματοδότηση επενδύσεων της Diana Shipping Inc. εκτός Κίνας όπου θα υπάρχουν και Κινέζικα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αξία συμφωνίας 200 εκ. δολάρια.

- Δανειακή Σύμβαση μεταξύ της Thenamaris (Ships Management) Inc. από την Export- 8 Import Bank of China. Αξία συμφωνίας 64 εκ. δολάρια.

- Πλαίσιο Συνεργασίας για τη συμφωνία χρηματοδότησης της Thenamaris (Ships Management) Inc. από την Export-Import Bank of China. Αξία συμφωνίας 300 εκ. δολάρια.

- Χρηματοδότηση δύο Capesize Bulk Carriers. Σύμφωνα με τη Σύμβαση Δανείου η Τράπεζα Export-Import Bank of China συμφωνεί να δανείσει το ποσό των 57,36 εκ δολαρίων στην Oceanbulk Maritime LLC για τη μερική χρηματοδότηση της αγοράς των υπό ναυπήγηση φορτηγών πλοίων με αριθμό H1312 και H1313 τα οποία κατασκευάζονται στη ναυπηγείο SHANGHAI WAIGAOQIAO SHIPBUILDING CO., LTD. Αξία συμφωνίας 57,36 εκ. Δολαρίων.

- Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Enterprise Greece και του China State Construction & Engineering Corporation (CSCEC).

- Συνεργασία της SUMEC και της EDF για την από κοινού επένδυση για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Η EDF θα αναπτύξει 50MW αιολικών την περίοδο 2014-2015 και 150 MW για την περίοδο 2015-2017. Οι εταιρίες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας στα παραπάνω έργα. Αξία συμφωνίας 273 εκ. δολαρίων.

- "CONTRACT EFFECTIVENESS AGREEMENT" μεταξύ των εταιριών Veritas Ship Management Ltd και China National Aero- Technology Corporation Shanghai Limited Liability Company, για την κατασκευή 8 x 13 64,000 Deadweight Tons Bulk Carriers στην Taizhou Kouan της China. Αξία συμφωνίας 215 εκατ δολαρίων.

- Στρατηγική συμφωνία ανάπτυξης της κατηγορίας του ελληνικού κρασιού στην Κίνα με έμφαση στις μάρκες Μπουτάρη (Boutari) και Κυρ-Γιάννη (Kir-Yianni) και με στόχο αγορών εντός της επόμενης πενταετίας που θα ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια δολάρια. Τα δύο μέρη θα χρηματοδοτήσουν την προβολή και προώθηση του ελληνικού οίνου και πολιτισμού αξιοποιώντας ιδιωτικούς και εθνικούς πόρους για το σκοπό αυτό. Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη μελλοντική αξιολόγηση περαιτέρω συνεργασιών και σε άλλους συναφείς τομείς.

- Η εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες λατομική επιχείρηση και βιομηχανία μαρμάρου και γρανίτη με έδρα τη Δράμα και η εταιρεία China Light Resources Import & Εxport Corporation με έδρα το Πεκίνο της Κίνας συμφωνούν να πωλήσει η πρώτη στη δεύτερη 25.000 τόνους προϊόντων μαρμάρου μέσα στην τριετία 2014-2017. Αξία συμφωνίας 13,65 εκ. Δολαρίων.

- 5ετης συμφωνία αγοράς κρασιού της εταιρίας «Alpha Estate» από την «Anhui Wine Mall Trading Co Ltd». Αξία συμφωνίας 4,11 εκ. δολαρίων.

- Εμπορική συμφωνία πώλησης εμφιαλωμένων οίνων μεταξύ της ελληνικής εταιρίας Shanghai Meditela Commerce and Trade Co., Ltd., Mediterra οινοποιητικής Creta Olympias S.A, μέλος του ομίλου ΔΕΜΚΟ και της κινεζικής εταιρείας Shanghai Meditela Commerce & Trade Co., Ltd. με σκοπό την προώθηση ποιοτικών Ελληνικών Κρασιών στην Κινεζική και Ασιατική Αγορά. Αξία συμφωνίας 1 εκ. Δολάρια.

- "MESA VOUNOS" Ελληνικό Ελαιόλαδο, μακροχρόνια εμπορική συμφωνία για την προώθηση κρητικού - Ελληνικού ελαιολάδου. Η συμφωνία είναι 10ετής. Αξία συμφωνίας 13,86 εκ. δολαρίων.Ο Κατάλογος Επιχειρηματικών Συμφωνιών

α/α

Τίτλος Συμφωνίας

Ελληνική Πλευρά

Κινεζική Πλευρά

1

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της China Development Bank Corporation και τουΥπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Υπουργός Ναυτιλίας και

Αιγαίου, κος Μιλτιάδης

Βαρβιτσιώτης

China Development Bank

Corporation, Zheng Zhijie,

Πρόεδρος

2

Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας και Πλαίσιο Συμφωνίας μεταξύ της ChinaDevelopment Bank Corporation και της Costamare Inc. Αξία συμφωνίας $ 1,5 δις.

Costamare Inc.

κος Αχιλλέας

Κωσταντακόπουλος

China Development Bank

Corporation, Zheng Zhijie,

Πρόεδρος

3

ΜνημόνιοΚατανόησηςμεταξύτης China Development Bank Corporation, τουEnterprise Greece καιτου China Energy Conservation and Environmental Protection Group. Αξία συμφωνίας $ 200 εκ.

Enterprise Greece,

κοςΣτέφανοςΗσαΐας,

Διευθύνων Σύμβουλος

China Development Bank Corporation, Zheng Zhijie,

Πρόεδρος, China Energy

Conservation and Environmental Protection Group, Wang Tongzhou, ΓενικόςΔιευθυντής

4

Συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη του Ελληνικού και την διερεύνηση περαιτέρω συνεργασίας στο μέλλον.

Lamda Development SA, καΜαριάνναΛάτση

Fosun Group, Mr. Guo

Guangchang, Πρόεδρος

5

Συμφωνία Πλαισίου Συνεργασίας Tripartite. Αξία συμφωνίας $ 1,224 δις.

Terna Energy,

κος Γεώργιος

Περιστέρης, Πρόεδρος

Mr. Yi Huiman, Πρόεδρος

της ICBC, Mr. Song

Dongsheng, Πρόεδροςτης

SINOHYDRO Corporation

6

Πώληση και επαναμίσθωση 2 Bulkers ξηρού φορτίου και 4 Containerships αξίας $160 εκ και $300εκ αντίστοιχα. Συμφωνία συνεργασίας για κατασκευή πλοίων ξηρού φορτίου και μεταφοράς κοντέινερ σε Κινέζικο ναυπηγείο. Συνολική αξία συμφωνίας $ 460 εκ.

Libra Group, κος Γεώργιος

Λογοθέτης, Πρόεδρος

ICBC Financial Leasing

Company Limited,

Lin

Mr. Cong,Δ/νων Σύμβουλος

7

Ο σκοπός αυτού του Μνημονίου Συμφωνίας (MOU) είναι oι δύο οργανισμοί να συζητήσουν την σύναψη Δανειακών Συμβάσεων με σκοπό την αγορά νεότευκτων πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου ναυπηγημένων στην Κίνα καθώς και την χρηματοδότηση επενδύσεων της Diana Shipping Inc. εκτός Κίνας όπου θα υπάρχουν και Κινέζικα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αξία συμφωνίας $ 200 εκ.

Diana Shipping Inc, κος

Συμεών Παλιός, Πρόεδρος

και Διευθύνων Σύμβουλος

Mr Yi Huiman, Πρόεδρος

ICBC

8

ΔανειακήΣύμβασημεταξύτης Thenamaris (Ships Management) Inc. απότην Export-Import Bank of China. Αξία συμφωνίας $ 64 εκ.

Thenamaris (Ship

Management) Inc.

ΝίκοςΚατσαϊτης

Διευθύνων Σύμβουλος,

DNB, Trine Loe,

Επικεφαλής για την

Ευρωπαϊκή Αγορά.

κος

The Export-Import Bank of

China Mr Liu Liange,

Executive Vice President

9

Πλαίσιο Συνεργασίας για τη συμφωνία χρηματοδότησης της Thenamaris (ShipsManagement) Inc. από την Export-Import Bank of China. Αξία συμφωνίας $ 300 εκ.

Thenamaris (Ship

Management) Inc.

ΝίκοςΚατσαϊτης

Διευθύνων Σύμβουλος.

κος

The Export-Import Bank of

China Mr Liu Liange,

Executive Vice President.

10

Χρηματοδότηση δύο Capesize Bulk Carriers.
Σύμφωνα με την ως άνω Σύμβαση Δανείου η προαναφερθείσα Τράπεζα συμφωνεί να δανείσει στις εν θέματι εταιρίες το ποσό των $ 57,36 εκ προκειμένου να

χρησιμοποιηθεί αυτό για τη μερική χρηματοδότηση της αγοράς των υπό ναυπήγηση φορτηγών πλοίων με αριθμό H1312 και H1313 τα οποία κατασκευάζονται στη ναυπηγείο SHANGHAI WAIGAOQIAO SHIPBUILDING CO., LTD. Αξία συμφωνίας $ 57,36 εκ.

Oceanbulk Maritime LLC,

Mr. Petros Pappas, Founder

& CEO

The Export-Import Bank of

China Mr Liu Liange,

Executive Vice President

11

ΜνημόνιοΚατανόησηςμεταξύτου Enterprise Greece καιτου China State Construction & Engineering Corporation (CSCEC).

Enterprise Greece,

κοςΣτέφανοςΗσαΐας,

Διευθύνων Σύμβουλος

China State Construction

Engineering Corporation

Ltd, Chen Guocai, Vice

President

12

Η συνεργασία της SUMEC και της EDF συνίσταται στην από κοινού επένδυση για τηδημιουργία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Η EDF θα αναπτύξει 50MW αιολικών την περίοδο 2014-2015 και 150 MW για την περίοδο 2015-2017. Οι εταιρίες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας στα παραπάνω έργα. Αξία συμφωνίας $ 273 εκ.

EDF EN HELLAS A.E.,

κος Λουκάς Λαζαράκης,

Διευθύνων Σύμβουλος

SUMEC Group Corporation,

Mr Cai Jibo, Γενικός

Διευθυντής

13

"CONTRACT EFFECTIVENESS AGREEMENT" μεταξύ των εταιριών για την κατασκευή 8 x 64,000 Deadweight Tons Bulk Carriers στην Taizhou Kouan της China. Αξία συμφωνίας $ 215 εκ.

Veritas Ship Management

Ltd, κοςΔημήτρηςΚούκας

China National Aero-

Technology Corporation

Shanghai Limited Liability

Company, Mr. Sun Yan,

Γενικός Διευθυντής

14

Στρατηγική συμφωνία ανάπτυξης της κατηγορίας του ελληνικού κρασιού στην Κίνα με έμφαση στις μάρκες Μπουτάρη (Boutari) και Κυρ-Γιάννη (Kir-Yianni) και με στόχο αγορών εντός της επόμενης πενταετίας που θα ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια δολάρια. Τα δύο μέρη θα χρηματοδοτήσουν την προβολή και προώθηση του ελληνικού οίνου και πολιτισμού αξιοποιώντας ιδιωτικούς και εθνικούς πόρους για το σκοπό αυτό.


Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη μελλοντική αξιολόγηση περαιτέρω συνεργασιών και σε άλλους συναφείς τομείς. Αξία συμφωνίας $ 50 εκ.

M. Boutari & Co Ltd,

κος Μιχάλης Μπουτάρης,

Chief Winemaker

Mr Li Shiwei, COFCO Wines

& Spirits Co., Ltd

15

Η εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες λατομική επιχείρηση και βιομηχανία

μαρμάρου και γρανίτη με έδρα τη Δράμα και η εταιρεία China Light Resources Import & Εxport Corporation με έδρα το Πεκίνο της Κίνας συμφωνούν να πωλήσει η πρώτη στη δεύτερη 25.000 τόνους προϊόντων μαρμάρου μέσα στην τριετία 2014-2017. Αξία συμφωνίας $ 13,65 εκ.

Παυλίδης Μάρμαρα-

Γρανίτες,

Κος Χρήστος Μαρμαρίδης ,

Αναπληρωτής Γενικός

Διευθυντής

China Light Resource Import

& Export Corporation, Du

Leixing, Manager of Stone

Quarters

16

Συμφωνία εξαγωγών & εισαγωγών προϊόντων από Ελλάδα και Κίνα μέσω της εταιρίας U – Feel. Αξία συμφωνίας $ 25 εκ.

κος Τάσος

Μαυροφιδόπουλος,

U-Feel International

(Holdings) Limited, Director:

17

5ετης συμφωνία αγοράς κρασιού της εταιρίας «Alpha Estate» από την «Anhui WineMall Trading Co Ltd». Αξία συμφωνίας $ 4,11 εκ.

Alpha Estate, κος Άγγελος

Ιατρίδης, Διευθύνων

Σύμβουλος

Anhui Wine Mall Trading

Co. Ltd, Chairman of the

board: Mr Zhang Xiqing

18

Εμπορική συμφωνία πώλησης εμφιαλωμένων οίνων μεταξύ της ελληνικής εταιρίαςMediterra οινοποιητικής Creta Olympias S.A, μέλος του ομίλου ΔΕΜΚΟ και της κινεζικής εταιρίας Shanghai Meditela Commerce & Trade Co., Ltd. με σκοπό την προώθηση ποιοτικών Ελληνικών Κρασιών στην Κινεζική και Ασιατική Αγορά. Αξία συμφωνίας $ 1 εκ.

Mediterra Winery-Creta

Olympias S.A., κος

Δημήτρης Κοντομηνάς.

Shanghai Meditela

Commerce and Trade Co.,

Ltd., Zhang Yongbin, Γενικός

Διευθυντής.

19

"MESA VOUNOS" Ελληνικό Ελαιόλαδο, μακροχρόνια εμπορική συμφωνία για την προώθηση κρητικού-αλληνικού ελαιολάδου. Η συμφωνία είναι 10ετής

. Αξία συμφωνίας $ 13,86 εκ.

EMELKO LTD, κος Kων/νος

Τζανάκης, Διευθυντής

Πωλήσεων

Shanghai Chao Shang Food

Co., Ltd, Mr Han Fei, CEO

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ