Σήμερα κρίνεται η μάχη του Ελληνικού

Σήμερα κρίνεται η μάχη του Ελληνικού
Την ολοκλήρωση ή την ακύρωση της διαγωνισμού για το Ελληνικό θα αποτελέσει η σημερινή μέρα αν τελικά η βελτιωμένη προσφορά που θα κληθεί να υποβάλλει ο μοναδικός υποψήφιος κριθεί ικανοποιητική για το ΤΑΙΠΕΔ.


Σημειώνεται πως τα χρήματα που προσφέρει η Lamda για το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο φιλέτο της Ευρώπης ανέρχονται περίπου στα 430 -450 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο θεωρείται από το ΤΑΙΠΕΔ μικρό και για αυτό έχει δοθεί προθεσμία έως αύριο για βελτιωμένη οικονομική προσφορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το τίμημα που θα υποβάλλει εκ νέου στο ΤΑΙΠΕΔ η Lamda να φτάνει μέχρι και τα 2 δις ευρώ – στο οποίο όμως θα περιλαμβάνονται και τα επιπλέον έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για συμπληρωματικές υποδομές για τις οποίες δεσμεύεται η Lamda, προκειμένου έτσι να καμφθούν οι αντιδράσεις. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ πάντως διαμηνύει ότι αν το τίμημα δεν την ικανοποιήσει, δεν θα διστάσει ακόμη και να κηρύξει άγονο το διαγωνισμό.
Το σχέδιο της Lamda Development προβλέπει τη δημιουργία πάρκου έκτασης 2 εκατομμυρίων τ.μ – πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα παγκοσμίως- υψηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις, ένα αναβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο, με ελεύθερη πρόσβαση όλων των παραπάνω στο κοινό, καθώς και τουριστικές υποδομές, δημιουργώντας έτσι έναν προορισμό που αναμένεται να προσελκύσει 1.000.000 επιπλέον τουρίστες στην Αθήνα, περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο για το Ελληνικό.
Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά η εταιρεία, το επενδυτικό πλάνο είναι ύψους 7 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει περίπου 15.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της επένδυσης στο Ελληνικό, ενώ με την ολοκλήρωση των έργων θα δημιουργηθούν 50.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Τα φορολογικά έσοδα που θα έχει το Δημόσιο σε ετήσια βάση, όταν ολοκληρωθούν τα έργα, εκτιμάται ότι θα ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Στο χορό των ανακοινώσεων πάντως μπήκε από χθες και το ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται πως «η αξιοποίηση του Ελληνικού, μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία του Μαρτίου 2012 που του προσέδωσε ενιαία και συνολική πολεοδομική και αναπτυξιακή ταυτότητα, παρέχει τη δυνατότητα για προσέλκυση επενδύσεων που θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας». Ταυτόχρονα, όμως, τονίζει πως «πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, όπως το Ελληνικό, όταν παραχωρούνται πρέπει να εξασφαλίζουν ένα τίμημα το οποίο δεν υπολείπεται του ελάχιστου ορίου αποτίμησης». Και προσθέτει πως «με τα σχέδια αξιοποίησης πρέπει να προστατεύεται το περιβάλλον και να δημιουργούνται, κοινωνικές υποδομές και εξυπηρετήσεις προς όφελος των κατοίκων της περιοχής με ένα σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ