ΕΕ: Το Global Gateway θα χρηματοδοτήσει έργα καθαρών αεροπορικών καυσίμων στην Αφρική

ΕΕ: Το Global Gateway θα χρηματοδοτήσει έργα καθαρών αεροπορικών καυσίμων στην Αφρική


Το ταμείο έχει ήδη υποστηρίξει εργοστάσια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρωτοβουλίες πράσινου υδρογόνου, εμβόλια και εκπαιδευτικά έργα στην Αφρική και ο αξιωματούχος είπε ότι τώρα εξετάζει το βιώσιμο καύσιμο της αεροπορίας (SAF)

 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να υποστηρίξει έργα καθαρών καυσίμων αεροσκαφών στην Αφρική στο πλαίσιο του ταμείου υποδομής Global Gateway, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, ενόψει της αναμενόμενης έκρηξης της ζήτησης για περιβαλλοντικά βιώσιμα αεροπορικά ταξίδια.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να αφιερώσει το ήμισυ του σχεδίου υποδομής ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θεωρείται αντίπαλος της Πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας, στην Αφρική.
Το ταμείο έχει ήδη υποστηρίξει εργοστάσια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρωτοβουλίες πράσινου υδρογόνου, εμβόλια και εκπαιδευτικά έργα στην Αφρική και ο αξιωματούχος είπε ότι τώρα εξετάζει το βιώσιμο καύσιμο της αεροπορίας (SAF).
«Στο πλαίσιο του Global Gateway, η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος πιθανούς μηχανισμούς συγχρηματοδότησης και μέσα εγγύησης», δήλωσε ο Stefan De Keersmaecker, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η παραγωγή SAF στην αφρικανική ήπειρο έχει μεγάλες δυνατότητες».

Τα SAF είναι εναλλακτικά καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την αεροπορική βιομηχανία και μπορούν να παρασκευαστούν από διάφορες καλλιέργειες μεταξύ άλλων πηγών πρώτης ύλης.
Η ΕΕ θα ξεκινήσει ένα έργο οικοδόμησης ικανότητας ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου για την υποστήριξη μελετών σκοπιμότητας και πιστοποίησης SAF σε 11 αφρικανικές χώρες και την Ινδία.
Μετά από μελέτες σκοπιμότητας, επιλεγμένα έργα θα μπορούσαν να αντλήσουν κεφάλαια από το Global Gateway, είπε ο De Keersmaecker.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ