Ψηφίστηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της 3ης Αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ

Ψηφίστηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της 3ης Αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ

Η διαδικασία για την υλοποίηση του νέου ΠΕΣΔΑ προβλέπει δίμηνη διαβούλευση και έγκριση του, από το ΠΕΣΥ εφόσον προηγηθεί η σχετ

Η αποφασιστική πορεία της Περιφέρειας Αττικής στη νέα εποχή, της «πράσινης» διαχείριση των απορριμμάτων, οριστικοποιήθηκε με την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της 3ης Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ) από το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΕΣΥ).
Εμφανώς ικανοποιημένος από την απόφαση ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης τονίζει «1η και μεγάλη αλήθεια είναι ότι η Αττική Αλλάζει» όπως και η «φιλοσοφία για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων μας», Προσδιορίζει ότι η διαφοροποίηση της Περιφερειακής Διοίκησης από τις παρελθούσες είναι η προώθηση ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων λύσεων ενώ «χωρίς να είμαστε δογματικοί, αξιοποιούμε ότι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια το προσαρμόζουμε στα σημερινά δεδομένα που είναι εντελώς διαφορετικά, και ακολουθούμε όλες τις νέες εθνικές και ευρωπαϊκές οδηγίες».
Η διαδικασία για την υλοποίηση του νέου ΠΕΣΔΑ προβλέπει δίμηνη διαβούλευση και έγκριση του, από το ΠΕΣΥ εφόσον προηγηθεί η σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης επί της χθεσινής γνωμοδότησης της ΣΜΠΕ. Το περιεχόμενο της οποίας ανέπτυξαν οι αρμόδιοι μελετητές δίνοντας διεξοδικές απαντήσεις στα επίμονα ερωτήματα αναφορικά με: Την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων (καύση), την χωροθέτηση των μονάδων επεξεργασίας και των πράσινων Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας, τα ποσοστά της ανακύκλωσης που έχουν σημειωθεί, την δυνατότητα επίτευξης του στόχου της διάθεσης των προς ταφή απορριμμάτων σε ποσοστό 10% έως το 2030. Συνοπτικά στην πορεία υλοποίησης των προβλεπόμενων έργων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης.
Όπως αναδείχθηκε στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ, από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, έγιναν επτά σημαντικά βήματα, για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, τα οποία είναι:

Σύγχρονος εξοπλισμός ανακύκλωσης για τους Δήμους, με 100% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ύψους 93 εκατ. ευρώ, ώστε να δημιουργηθούν υποδομές ανακύκλωσης, σε 56 μέχρι σήμερα δήμους, με την τοποθέτηση 14 Πολυκέντρων Ανακύκλωσης και 7 Υπόγειων Γωνιών ανακύκλωσης. σε 11 Δήμους.
60 Κινητά Πράσινα Σημεία που κυκλοφορούν συλλέγοντας υλικά και αντικείμενα προς ανακύκλωση με πάνω από 700 δρομολόγια το μήνα και εγγραφή 200.000 πολιτών - χρηστών της κάρτας επιβράβευσης.
Παράδοση εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων στους Δήμους: 126 υπερσύγχρονα «καφέ» σε 55 δήμους και άλλα 74 τους επόμενους μήνες.

- Πάνω από 30.000 καφέ κάδους και 15.000 τους επόμενους μήνες.

- 40 από τους 66 δήμους της Αττικής έχουν προγράμματα διακριτής συλλογής βιοαποβλήτων και οι εκτρεπόμενες από την ταφή ποσότητες έχουν 8πλασιαστεί , σε σχέση με το 2019.

- Έχουν δρομολογηθεί οι υποδομές για την επεξεργασία των βιοαποβλήτων για την εκτροπή 150.000 τόνους οργανικών από τη Φυλή σε 10 αποκεντρωμένες μονάδες διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκαν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μονάδα της Ραφήνας, του Λαυρίου και προσεχώς για του Κορωπίου ενώ έως τέλος του 2022 θα προχωρήσουν οι μονάδες στις Σπέτσες, την Αίγινα, την Τροιζηνία και οι υπόλοιπες θα ωριμάσουν εντός του 2023.

Υποστήριξη των Δήμων μέσω ΕΔΣΝΑ τόσο στην κατάρτιση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, όσο και στη δημιουργία Help Desk για την υποστήριξη τους σε θέματα αναζήτησης χρηματοδοτήσεων.

Κατασκευή 2 μεγάλων υποδομών κόστους Π/Υ 130 εκατ. ευρώ με τη μέθοδο των κλασσικών δημόσιων έργων κι άλλα 2 έργα, 640 εκατ. ευρώ με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ. Στο πλαίσιο αυτό:

- Δημοπρατήθηκε: Ο εκσυγχρονισμός του ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων και η μετατροπή του σε Πράσινο Εργοστάσιο και η μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων του Γραμματικού.

- Προχωρά η υλοποίηση του ΣΔΙΤ που θα εξυπηρετεί την περιοχή του Πειραιά ενώ έχει κατατεθεί η ΜΠΕ του έργου στο ΥΠΕΝ και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης.

- Προχωρά και η Β1 φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για τη μονάδα που θα εξυπηρετεί τον Κεντρικό Τομέαμε τη δέσμευση ότι θα είναι εκτός της ΟΕΔΑ Φυλής.

- Αναμένεται η ολοκλήρωση των μελετών αναζήτησης χώρων για τη Νοτιοανατολική Αττική και το Βόρειο Τομέα Αθηνών.

- Θα δημοπρατηθεί εντός του επόμενου μήνα το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Ύδρας, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ.

Τέλος, με τη λειτουργία του Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης εφεξής θα υπάρχει «καθαρή» εικόνα πόσο ανακυκλώνει κάθε Δήμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ