Περιφέρεια Αττικής: Ανοιχτό το 98% του κεντρικού οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας

  Περιφέρεια Αττικής: Ανοιχτό το 98% του κεντρικού οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει στη Λεωφ Καρέα-Κατεχάκη όπου τα συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν για την απομάκρυνση ακινητοποιημένων οχημάτων

Από νωρίς σήμερα άνοιξε το 98% του κεντρικού οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής ενώ ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της επιχειρεί, με περισσότερα από 100 οχήματα κάθε τύπου (jcb, εκχιονιστικά, γερανοί ΟΒΒΟ, φορτωτές, φορτηγά, οχήματα 4Χ4) να κρατήσει ανοικτούς και λειτουργικούς τους οδικούς άξονες αρμοδιότητάς της.

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, με την επισήμανση ότι παράλληλα συνέβαλλε στον απεγκλωβισμό ασθενών με τις Μονάδες Άμεσης Παρέμβασης που στελέχωσε σε συνεργασία με τον ΙΣΑ, ενώ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξασφάλιση της ομαλής πρόσβασης στα νοσοκομεία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει στη Λεωφ Καρέα-Κατεχάκη όπου τα συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν για την απομάκρυνση ακινητοποιημένων οχημάτων με στόχο τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας

Παρά τη σφοδρότητα του φαινομένου, σημειώνεται, «οι κεντρικοί οδικοί άξονες που έκλεισαν λόγω χιονιού ή πάγου ήταν μόνο τμήματα των λεωφόρων Μεσογείων, Καρέα-Κατεχάκη και Μαραθώνος και τμήμα της παλαιάς Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου».

Εγκλωβισμένα αυτοκίνητα παραμένουν στις λεωφ. Μεσογείων και Κατεχάκη, τα οποία θα απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατό με τη συνδρομή της Αστυνομίας του στρατού και της ΕΜΑΚ.

Άμεσα αντιμετωπίστηκαν και τα προβλήματα από πτώσεις κλαδιών και δέντρων στους οδικούς άξονες ευθύνης της Περιφέρειας και συνεχίζονται οι επεμβάσεις στην αντιμετώπιση βλαβών που παρατηρούνται στη φωτεινή σηματοδότηση, κυρίως λόγω απώλειας ή βύθισης της τάσης από τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της Περιφέρειας οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας είναι:

- Η εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων, νωρίτερα από την αναμενόμενη (σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις της ΕΜΥ).

- Η ταυτόχρονη παρουσία χιλιάδων οχημάτων στους κεντρικούς δρόμους, αφού η πρόσβαση τους μέσω άλλων οδών ήταν αδύνατη, ενώ η έλλειψη αλυσίδων και η ακινητοποίηση τους στη συνέχεια παρεμπόδισε την πρόσβαση των εκχιονιστικών.

- Στον υπερσυγκεντρωτισμό αυτό, τις ώρες που εκδηλωνόταν με μεγάλη ένταση η χιονόπτωση, συνέβαλε η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς και του κλεισίματος των υπηρεσιών του δημοσίου το μεσημέρι.

- Την υπερφόρτωση των οδικών αξόνων επέτεινε και η αδυναμία των παραχωρησιούχων της Νέας Οδού να κρατήσουν ανοικτή την Ε.Ο. Αθήνας Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να εκτρέπεται η κυκλοφορία μεγάλων οχημάτων στους άλλους δρόμους.

«Για τον εγκλωβισμό χιλιάδων συμπολιτών μας στην Αττική Οδό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για την απόδοση των οποίων ευθυνών», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Επίσης η Περιφέρεια επισημαίνει ότι κάποιοι κύριοι οδικοί άξονες όπως η Κατεχάκη έκλεισε με εντολή της Τροχαίας, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση ατυχημάτων λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό.

Σημειώνεται, επίσης, ότι παρά τα προβλήματα, κρατήθηκαν «ανοικτοί οι δρόμοι πρόσβασης προς τα νοσοκομεία και συνδράμαμε με τα ειδικά οχήματα που είχαμε στη διάθεση μας το ΕΚΑΒ, για τις διακομιδές ασθενών, ενώ αποδείχθηκε σωστή η απόφαση μας να αναστείλουμε τη λειτουργία των σχολείων της Αττικής για το διήμερο 24-25 Ιανουαρίου».

Η Περιφέρεια Αττικής υπογραμμίζει τη δυσκολία των επόμενων ημερών και τη βούληση της να συνδράμει στην προσπάθεια της Πολιτείας και των Δήμων, και ζητά από τους πολίτες «να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά με τις Μονάδες Άμεσης Παρέμβασης, οι οποίες συγκροτήθηκαν με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη και προέδρου του ΙΣΑ Γ Πατούλη, σημειώνεται ότι συνέβαλαν χθες στον απεγκλωβισμό 26 πολιτών που είχαν ανάγκη μετακίνησης σε νοσοκομεία με τη συνεργασία με το ΕΚΑΒ και μετά από καταγραφή των κλίσεων στο 1110, το οποίο χθες δέχθηκε 873 αιτήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ