Πυρκαγιά στα Βίλια: Μάχη με τον πύρινο εφιάλτη - Εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί

Πυρκαγιά στα Βίλια: Μάχη με τον πύρινο εφιάλτη - Εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες με τις αναζωπυρώσεις - Προσπαθούν να προλάβουν την αύξηση της έντασης των ανέμων.

Συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στα Βίλια καταστρέφοντας ό,τι έχει απομείνει από το όμορφο δάσος στο όρος Πατέρα.

Στις 04:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης (19.08.2021), οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκαν την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων πέντε οικισμών: Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα Πανόραμα και Τιτάν.

Δεν έγινε επίσημη εκκένωση με μήνυμα από το 112, αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, δεδομένου ότι τα σπίτια είναι διάσπαρτα και πολλά απομακρυσμένα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, αν και δεν έχουν μεγάλη ένταση, αλλά αναμένεται να ενταθούν μετά τις 10:00.

Το γεγονός από το πρωί οι άνεμοι είναι βόρειοι, μάλλον ευνοεί την κατάσταση, καθώς στρέφουν τη φωτιά προς τα νότια, όπου είναι πολλά καμένα. Και ενώ δίνεται μάχη για να μην πλησιάσει η φωτιά τους οικισμούς της περιοχής, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μεγάλη μάχη και με τις πολλές διάσπαρτες εστίες που καίνε στην ευρύτερη περιοχή και στο δάσος του όρους Πατέρας.

Με το πρώτο φως της μέρας πέταξαν και τα εναέρια μέσα και επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το Beriev-200. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 427 πυροσβέστες, εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των 143 πυροσβεστών από την Πολωνία με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Συνδρομή παρέχουν ο Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ό,τι αφορά τώρα στη φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα (16.08.2021) στην Κερατέα είναι οριοθετημένη και παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ