Ευρωβαρόμετρο: 7 στους 10 πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από την Ε.Ε.

Ευρωβαρόμετρο: 7 στους 10 πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από την Ε.Ε.

Ο αντίκτυπος των δράσεων της Ε.Ε. στην καθημερινή τους ζωή αναγνωρίζεται από το 87% των πολιτών στην Ελλάδα

Ανησυχία για χειροτέρευση του βιοτικού τους επιπέδου τον επόμενο χρόνο εκφράζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, σύμφωνα με την έρευνα «Parlemeter 2023» (Ευρωβαρόμετρο), που δημοσίευσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην πλειονότητά τους πάντως οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ την ίδια ώρα εννέα στους δέκα Ελληνες θεωρούν ότι οι δράσεις της Ενωσης έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. Αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και στην Ελλάδα για τις επικείμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία –όπου αντικατοπτρίζονται οι πολιτικές προτεραιότητες των πολιτών– οι κοινωνικοοικονομικές δυσχέρειες εξακολουθούν να επηρεάζουν πολλούς Ευρωπαίους, παρά το γεγονός ότι οι δείκτες βελτιώθηκαν ελαφρώς στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών.

Συγκεκριμένα, το 73% των ερωτηθέντων πολιτών της Ε.Ε (6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την άνοιξη του 2023) και το 87% των Ελλήνων αντίστοιχα πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα μειωθεί το επόμενο έτος. Παράλληλα, πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων πολιτών (37%) δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς μερικές φορές ή τις περισσότερες φορές. Στα ίδια επίπεδα (36%) και οι απαντήσεις στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι ενόψει των ευρωεκλογών, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (53%) επιθυμούν το ΕΚ να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο, πλειοψηφική άποψη σε 21 κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στη χώρα μας μάλιστα, το ποσοστό εκτινάσσεται στο 77%, αυξημένο κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο.

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για συμμετοχή στις ευρωεκλογές

Μόλις επτά μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (57%) ενδιαφέρεται να μετάσχει στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα σταθερό αποτέλεσμα σε σύγκριση με την άνοιξη του 2023 (μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα) αλλά 6 μονάδες υψηλότερο από το φθινόπωρο του 2018, σε παρόμοια χρονική στιγμή πριν από τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Το 68% δηλώνει ότι είναι πιθανό να ψήφιζαν εάν οι ευρωπαϊκές εκλογές πραγματοποιούνταν σε διάστημα μίας εβδομάδας – εννέα μονάδες υψηλότερα από το φθινόπωρο του 2018.

Αντίστοιχο ποσοστό Ελλήνων (58%) δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τις ευρωπαϊκές εκλογές, ενώ σαφώς περισσότεροι πολίτες της χώρας από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (75%) θα ψήφιζαν σε αυτές αν πραγματοποιούνταν την επόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, περισσότεροι από επτά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. Οι κύριοι λόγοι που αναφέρθηκαν από τους ερωτηθέντες στην έρευνα είναι η συμβολή της Ε.Ε. στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας (34%) και η βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ενωσης (34%). Η εικόνα της Ε.Ε. παραμένει σταθερή από τον Μάρτιο του 2023, με το 45% των πολιτών της ΕΕ να έχουν θετική εικόνα για το μπλοκ, το 38% ουδέτερη και το 16% να έχουν αρνητική εικόνα.

Θετική εικόνα για την Ε.Ε. στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα αντίστοιχα το ποσοστό των πολιτών που έχουν θετική εικόνα για την Ενωση είναι 43%, αυξημένο κατά 12 μονάδες από τον Μάρτιο του 2023. Στο μεταξύ, έχουν μειωθεί οι ουδέτερες γνώμες (38% από 41%) και οι αρνητικές γνώμες των Ελλήνων κατά 9 μονάδες (19% από 28%). Το 73% των Ελλήνων θεωρεί ότι η χώρα μας έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. – ποσοστό σημαντικά υψηλότερο συγκριτικά με το 65% της αντίστοιχης έρευνας το φθινόπωρο του 2022.

Ο αντίκτυπος των δράσεων της Ε.Ε. στην καθημερινή τους ζωή αναγνωρίζεται από το 87% των πολιτών στην Ελλάδα, πέντε μονάδες παραπάνω από την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Εξι στους δέκα Ελληνες πιστεύουν ότι η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού πρέπει να είναι η κύρια προτεραιότητα για το Κοινοβούλιο. Ακολουθούν η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (54%) και η δημόσια υγεία (50%).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα τόνισε ότι «το Ευρωβαρόμετρο αυτό δείχνει ότι η Ευρώπη έχει σημασία. Σε αυτό το δύσκολο γεωπολιτικό και κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο, οι πολίτες εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξεύρεση λύσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι ενέργειες της Ε.Ε. είχαν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή».

Το Ευρωβαρόμετρο του φθινοπώρου του 2023 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Parlemeter 2023) πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητικό οργανισμό Verian (πρώην Kantar Public) μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 19 Οκτωβρίου 2023 και στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 26.523 συνεντεύξεις, 1.014 εκ των οποίων διεξήχθησαν στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της Ε.Ε. καταμετρήθηκαν ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού σε κάθε χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ