Άνοιξε η Εθνική Οδός για οχήματα έως 3,5 τόνους – Αρχισε η καταβολή αποζημιώσεων

Άνοιξε η Εθνική Οδός για οχήματα έως 3,5 τόνους – Αρχισε η καταβολή αποζημιώσεων

Πάνω από 300.000 στρέμματα βυθισμένα στο νερό στον κάμπο του Κιλελέρ και της Αγιάς

Δόθηκε στην κυκλοφορία το αποκλεισμένο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου για οχήματα έως 3,5 τόνους ενώ άρχισε και η καταβολή αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «Αποδίδεται σήμερα στις 17:00 στην κυκλοφορία και στις δύο κατευθύνσεις, το τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, μεταξύ Α/Κ Συκουρίου και Α/Κ Γυρτώνης, που είχε αποκλειστεί λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού, με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων και της Ελληνικής Αστυνομίας. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την αριστερή λωρίδα και στις δύο κατευθύνσεις αποκλειστικά για Ι.Χ. αυτοκίνητα και οχήματα βάρους έως 3,5 τόνων. Για τα βαρέα οχήματα θα υπάρξει εκ νέου ανακοίνωση σε μεταγενέστερο χρόνο με βάση την εξέλιξη του φαινομένου και την δυνατότητα ολοκλήρωσης των ελέγχων στο σώμα της οδού, το οποίο παραμένει πλημμυρισμένο στην επίμαχη περιοχή».

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με το Συντονιστικό Λάρισας

Αρχισε η καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel όπως έγινε γνωστό μετά την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα, στο πλαίσιο της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις ενέργειες στις πληγείσες περιοχές.

Σημειώνεται πως για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο η καταβολή προς τους κατοίκους που μπορούν να εντοπιστούν από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ θα γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης, αλλά βάση στοιχείων που επεξεργάζονται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ. Παράλληλα, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τον ρυθμό συλλογής νεκρών ζώων από τις πληγείσες περιοχές ο οποίος προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και με την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Τονίζεται δε ότι καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε πολύ σύντομα να δοθεί σε κυκλοφορία η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης με ασφάλεια. Θα ακολουθήσει, σήμερα το απόγευμα, αναλυτική ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πάνω από 300.000 στρέμματα βυθισμένα στο νερό στον κάμπο του Κιλελέρ και της Αγιάς – Δεν κινδυνεύει με υπερχείληση η Κάρλα

Εικόνες καταστροφής στον κάμπο του Κιλελέρ και της Αγιάς με πάνω από 300.000 στρέμματα βυθισμένα στο νερό και τη λάσπη. Το νερό σε κάποια σημεία φτάνει ως και τα 5 μέτρα, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Στη λίμνη Κάρλα το νερό σε κάποια σημεία φτάνει ακόμη και τα 7 μέτρα. Η λίμνη δεν κινδυνεύει με υπερχείληση, εκτός κι αν αυξηθεί η πίεση από το νερό που είναι εκτός λίμνης, στον κάμπο του Κιλελέρ και της Αγιάς. Εκεί, από το φράγμα στο Κουλούρι και το φράγμα της Γυρτώνης, η περιοχή έχει δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες τόνους νερού σε εκτάσεις που μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν καλλιεργήσιμες. Χωράφια με αμυγδιαλιές, βαμβάκι και άλλες καλλιέργειες, βρίσκονται πλέον κάτω από το νερό. Μόνο ένα μικρό κομμάτι από τις κολόνες ηλεκτροδότησης και φωτισμού είναι ορατό.

Στη έκταση αυτή, η στάθμη του νερού ανεβαίνει γιατί βρίσκεται σε χαμηλότερο σημείο από τη Λάρισα και το Ελευθέριο του Δήμου Κιλελέρ. Η αποστράγγιση είναι πολύ αργή γιατί το νερό χρειάζεται να περάσει μέσω μιας μικρής σήραγγας που έχει κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’60, προς την θάλασσα, η ποσότητα όμως που μπορεί να περάσει από εκεί είναι περίπου 30.000 κυβικά την ώρα.

Αγρότες της περιοχής υποστηρίζουν πως θα πάρει πολύ χρόνο για να φύγει το νερό από τον κάμπο. Ζητούν να βρεθεί μια λύση ώστε να φεύγει μεγαλύτερη ποσότητα του νερού προς την θάλασσα. Ζητούν επίσης βοήθεια και συνδρομή διότι όπως λένε, έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δεν είναι πλέον καλλιεργήσιμα.

Η ίδια ανησυχία επικρατεί και στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βλέπουν ότι δεν υπάρχει τρόπος να τραφούν τα ζώα τους. Κτηνοτρόφος κατήγγειλλε πως ενώ αγόραζε μια μπάλα άχυρο για 15 ευρώ, σήμερα του ζήτησαν 50.

Ο Θανάσης Νασιακόπουλος, δήμαρχος Κιλελέρ, δήλωσε νωρίτερα πως μειώθηκε σήμερα η στάθμη της Κάρλας και ενδεχομένως να μην χρειαστεί να γίνει εκκένωση περιοχών. Πρόσθεσε πως αν διαχειριστούν σωστά τα νερά που έρχονται από τον Πηνειό, δεν θα κινδυνεύσουν περιοχές.

Τα τελευταία πνιγμένα ζώα απομακρύνουν αυτή την ώρα ειδικά συνεργεία, από το Ριζοβούνι Καρδίτσας. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την περισυλλογή των νεκρών ζώων, στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ταυτόχρονα, καταγράφεται ο αριθμός της απώλειας του ζωικού κεφαλαίου από ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ