Κακοκαιρία Daniel: 10 οι νεκροί - Βιβλική καταστροφή στον Θεσσαλικό Κάμπο

Κακοκαιρία Daniel: 10 οι νεκροί - Βιβλική καταστροφή στον Θεσσαλικό Κάμπο

Η κατάσταση στον Παλαμά και τα γύρω χωριά είναι δραματική

Βιβλική καταστροφή, απελπισία μέσα σε τόνους λάσπης, 10 νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι σε Πήλιο και Βόλο είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το δραματικό παζλ που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Τα νέα στοιχεία για νεκρούς και αγνοούμενους έκανε γνωστά ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Δραματική είναι σήμερα η εικόνα στον Θεσσαλικό Κάμπο που «σβήστηκε από τον χάρτη», με τις Αρχές να προσπαθούν να σώσουν εγκλωβισμένους στον Παλαμά και τα γύρω χωριά με βάρκες, ελικόπτερα και ερπυστριοφόρα του Στρατού.

Ώρες αγωνίας και στη Λάρισα, με τον Πηνειό να φουσκώνει επικίνδυνα και το 112 να ηχεί στα κινητά των κατοίκων ζητώντας εκκενώσεις περιοχών. Πάνω από 1790 άνθρωποι έχουν διασωθεί ή απομακρυνθεί.

Οι απεγκλωβισμένοι πολίτες, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέρχονται στους 586.

Στη Θεσσαλία υπάρχει θλίψη για όσα χάθηκαν κάτω από τη λάσπη, αβεβαιότητα για το μέλλον και αγωνία για το τι μπορεί να αποκαλυφθεί όταν υποχωρήσουν τα νερά.

Κακοκαιρία Daniel: 10 οι νεκροί – Βιβλική καταστροφή στον Θεσσαλικό Κάμπο, αγωνία στη Λάρισα

Η κατάσταση στον Παλαμά και τα γύρω χωριά είναι δραματική, με κατοίκους να παραμένουν εγκλωβισμένοι και τις αρχές να προσπαθούν με κάθε μέσο να τους σώσουν. Εικόνες αποκάλυψης και στο χωριό Μεταμόρφωση, όπου ξεχωρίζουν μόνο οι στέγες των σπιτιών. Όσοι διασώζονται από τα εναέρια μέσα μεταφέρονται άμεσα στο γήπεδο της Καρδίτσας όπου τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες, ενώ όσοι χρήζουν ιατρικής περίθαλψης μεταφέρονται με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο της πόλης.

Πυροσβεστική και στρατός επιχειρούν μέρα και νύχτα, με κάθε μέσο για τη διάσωση των κατοίκων.

Με σούπερ πούμα οι διασώστες προσεγγίζουν τις στέγες και τις ταράτσες που έχουν ανέβει οι πολίτες για να σωθούν, Σινούκ μεταφέρουν τους τραυματίες σε νοσοκομεία και ασφαλή σημεία, ενώ άνδρες της ΕΜΑΚ με βάρκες, προβολείς και σφυρίχτρες εντοπίζουν εγκλωβισμένους ακόμη και μέσα στο σκοτάδι.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται πλέον και η Λάρισα, όπου τα πλημμυρικά φαινόμενα πλήττουν συνοικίες της πόλης από χθες το βράδυ. Η στάθμη του Πηνειού έχει ανέβει επικίνδυνα, με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στις όχθες να δέχονται τεράστιες ποσότητες νερού από την υπερχείλιση των φρεατίων. Μήνυμα από το 112 για εκκένωση δέχτηκαν οι κάτοικοι της Γιάννουλης και του Αγίου Θωμά, ενώ σε ετοιμότητα καλούνται όσοι βρίσκονται σε όλες τις παραποτάμιες περιοχές.

Κακοκαιρία Daniel: 10 οι νεκροί – Βιβλική καταστροφή στον Θεσσαλικό Κάμπο, αγωνία στη Λάρισα

Απόκοσμο το σκηνικό και στον Δήμο Φαρκαδόνας, μεταξύ Τρικάλων και Λάρισας, με πολλά χωριά να έχουν μετατραπεί σε λίμνη.

Τα αναχώματα του Πηνειού σε διάφορα σημεία υποχώρησαν με αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του νερού στην περιοχή, που φτάνει μέχρι και τον πρώτο όροφο των σπιτιών.

«Έζησα πολέμους, και κακουχίες αλλά τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναδεί στη ζωή μου», λέει χαρακτηριστικά εγκλωβισμένη κάτοικος στο χωριό Πηνειάδα που συγκλονίζει περιγράφοντας τον εφιάλτη. Ώρες αγωνίας και στα Τρίκαλα, με τον Ληθαίο ποταμό που διασχίζει την πόλη να έχει «φουσκώσει» επικίνδυνα.

Κακοκαιρία Daniel: 10 οι νεκροί – Βιβλική καταστροφή στον Θεσσαλικό Κάμπο, αγωνία στη Λάρισα

Στο Πήλιο το μέγεθος της καταστροφής είναι απερίγραπτο. Τα χωριά παραμένουν αποκομμένα, οι δρόμοι είναι διαλυμένοι, σπίτια και επιχειρήσεις κατεστραμμένα, άδεια τα ξενοδοχεία και με προβλήματα στην υδροδότηση.

Στα Ποτιστικά είναι σε εξέλιξη οι έρευνες της Πυροσβεστικής για το ζευγάρι των Αυστριακών που αγνοούνται. Το τοπίο είναι βομβαρδισμένο, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως το οίκημα του ζευγαριού έχει παρασυρθει ολόκληρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σορός γυναίκας εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Θεοτόκου, στο νότιο Πήλιο. Η σορός περισυνελέγη από στελέχη της Πυροσβεστικής και έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής και από εκεί πρόκειται να μεταφερθεί στο γενικό νοσοκομείο Βόλου, Αχιλλιπούλειο.

Στον Βόλο, τα νερά της βροχής υποχώρησαν, με την πόλη να είναι βυθισμένη στη λάσπη. Τα προβλήματα στις υποδομές είναι τεράστια, με το δίκτυο υδροδότησης να είναι εντελώς κατεστραμμένο και τους κατοίκους να έχουν νερό εκ περιτροπής, -ανά 3 ώρες- και αυτό μόνο για χρήση και όχι για πόση.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρέθηκε και η Σκιάθος, όπου γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση των δικτύων, των υποδομών και την επισκευή καταστημάτων και σπιτιών. Η ομαλοποίηση είναι κρίσιμη ώστε να μην χαθεί και το υπόλοιπο της τουριστικής σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ