Β. Κικίλιας : Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στην Πάρνηθα - Το χειρότερο καλοκαίρι

Β. Κικίλιας : Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στην Πάρνηθα - Το χειρότερο καλοκαίρι

Ο Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες εξέσπασαν 355 φωτιές

«Η κατάσταση στην Πάρνηθα είναι εξαιρετικά κρίσιμη», είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την πύρινη λαίλαπα που σαρώνει τη χώρα μας.

Όπως είπε ο υπουργός είναι «το χειρότερο καλοκαίρι από τη στιγμή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα».

Ο Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες εξέσπασαν 355 φωτιές, ενώ μόλις το τελευταίο 24ωρο 209, ενώ αναφερόμενος στην φωτιά στην Πάρνηθα είπε ότι «Μέσα σε πέντε λεπτά έφτασαν τα πρώτα εναέρια μέσα στη φωτιά στην Πάρνηθα».

«Έχοντας επίγνωση της κλιματικής αλλαγής αναβαθμίσαμε σημαντικά την Πολιτική Προστασία. Το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν ήταν αυτό που θέλαμε. Χρειαζόμαστε να κάνουμε και άλλα βήματα για να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση. Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από όταν συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα, στην ιστορία», επεσήμανε στη συνέχεια, υποστηρίζοντας ότι «παρά τη σημαντική αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας από το 2019, το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό το οποίο θα θέλαμε».

«Έχουμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα ακόμη για να διαχειριζόμαστε πιο αποτελεσματικά τις καταστάσεις που θα προκύπτουν από την κλιματική κρίση», τόνισε ο υπουργός, εκφράζοντας τη θέση ότι «δεν υπάρχει πεδίο για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις» και ότι «θα έρθει σύντομα η ώρα για τη δημόσια συζήτηση και τη σκληρή κριτική και αυτοκριτική».

Αναφορικά με τη πυρκαγιά στον Έβρο ανέφερε ότι «υπήρχαν 15 παράλληλες εστίες πυρκαγιάς και ότι από αυτές τις εστίες δημιουργήθηκε ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο», το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε «MegaFire». Σημείωσε, μάλιστα, ότι η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στον ‘Εβρο θα γίνει με τη συμμετοχή της ΕΥΠ.

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον θάνατο των 18 συνανθρώπων μας. Δυστυχώς οι άτυχοι αλλοδαποί που έχασαν τη ζωή τους στη Δαδιά, παρότι υπήρχαν εντολές εκκένωσης δεν έφυγαν», είπε επίσης ο κ. Κικίλιας.

Στη συνέντευξη Τύπου το λόγο έλαβαν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Γεώργιος Πουρνάρας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης της ΕΛΑΣ, Υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ