Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Οδηγίες για τη νέα υπόθεση «ψευτογιατρού» - Πως εξαπατούσε

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Οδηγίες για τη νέα υπόθεση «ψευτογιατρού» - Πως εξαπατούσε

Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για 15 περιπτώσεις εξαπατήσεων ασθενών - Πολιτικούς, καλλιτέχνες και αθλητές έλεγε ότι θεράπευσε ο 66χρονος που παρουσιαζόταν ως γιατρός

Με αφορμή την νέα υπόθεση ψευτογιατρού που οδήγησε στο θάνατο πέντε ατόμων, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εξέδωσε οδηγίες προς του πολίτες με σκοπό να μπορούν να διακρίνουν τους αδειοδοτημένους χώρους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Συγκεκριμένα ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα για εξαπάτηση πολιτών από απατεώνες που υποδύονται τον γιατρό, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θέλει να επισημάνει τα ακόλουθα:

-Η άσκηση της ιατρικής επιτρέπεται να πραγματοποιείται μόνο σε αδειοδοτημένους χώρους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ιατρεία-εργαστήρια) από γιατρούς οι οποίοι είναι υποχρεωτικά εγγεγραμμένοι στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Καλούνται οι πολίτες όταν επισκέπτονται χώρους Π.Φ.Υ. να βεβαιώνονται ότι αυτοί διαθέτουν την αδειοδότηση από τον ΙΣΘ η οποία πιστοποιείται από ειδική ταμπέλα «νόμιμου αδειοδοτημένου ιατρείου».

Επίσης αν υπάρχουν σχετικές αμφιβολίες να αναζητούν το επώνυμο του γιατρού – εγγεγραμμένου μέλους του ΙΣΘ, δια μέσου της ιστοσελίδας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο ακόλουθο link: https://isth.gr/lista-iatron/

Πως παγίδευε τα θύματα του

Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για 15 περιπτώσεις εξαπατήσεις ασθενών
Πολιτικούς, καλλιτέχνες και αθλητές έλεγε ότι θεράπευσε ο 66χρονος φυσικοθεραπευτής από την Αθήνα, ο οποίος παρουσιαζόταν ως γιατρός σε ασθενείς που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Προσέγγιζε τα θύματα υποσχόμενος μια πρωτοποριακή θεραπεία, με ενέσεις βλαστοκυττάρων και τους αποσπούσε υπέρογκα χρηματικά ποσά. Τουλάχιστον 5 άτομα έχασαν τη ζωή τους γιατί διέκοψαν την ιατρικά ενδεδειγμένη θεραπεία τους.

Η δράση καταγγέλθηκε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης το Δεκέμβριο του 2020 από αδελφό θύματος που είχε αποβιώσει. Οι υποθέσεις των υπολοίπων τεσσάρων νεκρών προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας.

Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για 15 περιπτώσεις εξαπατήσεις ασθενών, ενώ έχει ζητήσει από την Εισαγγελία τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών των δύο κατηγορουμένων για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κι άλλα θύματα.

Η πρώτη καταγγελία σε βάρος του ψευτογιατρού έγινε στην Εισαγγελία Αθηνών για απάτη σε βάρος γυναίκας ασθενούς, αλλά δεν εξετάστηκε η περίπτωση των σωματικών βλαβών.

Ο ίδιος φέρεται πως συνεργαζόταν με έναν 72χρονο Γερμανό γιατρό ο οποίος είχε έδρα το ομόσπονδο κρατίδιο της Βάδης- Βυρτεμβέργης. Σε βάρος και των δύο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, για βαριά σκοπούμενη σωματική σωματική βλάβη και για απάτη.

Στο στάδιο της αστυνομικής προανάκρισης οι δύο άνδρες κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι. “Ήθελα να βοηθήσω τον κόσμο” ανέφερε ο 66χρονος και δήλωσε πως δεν αποδέχεται τις κατηγορίες. Ο Γερμανός συνεργός αρνήθηκε μα δώσει στοιχεία για τις υποθέσεις, σύμφωνα με την αστυνομία.

Από την εργαστηριακή έρευνα στα φιαλίδια με τα θεραπευτικά σκευάσματα που εντοπίστηκαν προέκυψε ότι αυτά περιείχαν έναν συνδυασμό αμινοξέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ