Γρεβενά: Ισοπεδώθηκε το εργοστάσιο δυναμίτιδας - Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τους αγνοούμενους

Γρεβενά: Ισοπεδώθηκε το εργοστάσιο δυναμίτιδας - Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τους αγνοούμενους

Άνδρες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας εντόπισαν στο σημείο εκτός από χαλάσματα και ανθρώπινα μέλη που ανήκουν στους τρεις αγνοούμενους.

Ολοσχερής είναι η καταστροφή στο εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών υλών στην Ιτέα Γρεβενών, όπου σημειώθηκε νωρίς το πρωί ισχυρή έκρηξη, ενώ εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων.

Άνδρες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που ερεύνησαν τον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου και σε αρκετή απόσταση από το σημείο της έκρηξης εκτός από χαλάσματα, μπετόν και σίδερα εντόπισαν ανθρώπινα μέλη που ανήκουν στους τρεις αγνοούμενους που εκείνη την ώρα εργάζονταν στο χώρο παραγωγής του εργοστασίου.

Σε δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης έκανε λόγο για «ολοσχερή καταστροφή», προσθέτοντας πως «δεν είναι καλές οι πληροφορίες για τους τρεις αγνοούμενους». Σε ό,τι αφορά τα αίτια της έκρηξης απάντησε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες, αλλά συλλέγονται τα όποια δεδομένα προκειμένου να πέσει φως στις αιτίες που οδήγησαν στο συμβάν.

Στο σημείο έχουν φθάσει ήδη δύο ομάδες της ΕΜΑΚ από τα Ιωάννινα και την Λάρισα προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες και σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής αρχιπύραχο Σωτήριο Κορέλλα για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι έρευνες στο σημείο της έκρηξης από τα κλιμάκια της ΕΜΑΚ χρειάζεται προηγουμένως να ελεγχθεί ο χώρος για υπολείμματα εκρηκτικής ύλης. Ο ίδιος ανέφερε ότι το κλιμάκιο πυροτεχνουργών της Αστυνομίας από την Θεσσαλονίκη μόλις έφτασε στο χώρο του εργοστασίου για να «χτενίσει» τον συγκεκριμένο χώρο της έκρηξης «κι όταν δοθεί το πράσινο φως θα εισέλθουν για έρευνα στο σημείο οι άνδρες της ΕΜΑΚ».

Σύμφωνα με τον Αρχιπύραχο η καταστροφή του κτιρίου παραγωγής είναι ολοκληρωτική αφού ένας κτιριακός χώρος μισού στρέμματος έχει εξαφανισθεί ενώ κομμάτια από σίδερο και μπετόν έχουν εκσφενδονιστεί στα γύρω χωράφια της περιοχής.

Το κυρίως κτίριο που γινόταν η παραγωγή των εκρηκτικών για λόγους ασφαλείας ήταν σαν «βυθισμένο» στο έδαφος αφού εκτός από την κύρια είσοδο όλες του οι επιφάνειες καλυπτόταν από αναχώματα ύψους πολλών μέτρων. Σημειώνεται ότι οι αποθηκευτικοί χώροι του εργοστασίου εκτός από υλικές ζημιές δηλαδή σπασμένα τζάμια κλπ, δεν αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς οι ποσότητες εκρηκτικών ή της αμμωνίας που είναι αποθηκευμένοι δεν δημιουργούν κάποιο κίνδυνο.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την έκρηξη αγνοούνται τρία άτομα που εργάζονταν στο εργοστάσιο, ενώ ο φύλακας του εργοστασίου που μόλις είχε αλλάξει βάρδια και έφευγε για το σπίτι του την ώρα του συμβάντος, τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο Γρεβενών. Σύμφωνα με την διοικήτρια του νοσοκομείου Γρεβενών Ευτυχία Καπάτου, η κατάσταση υγείας του φύλακα δεν εμπνέει ανησυχία ενώ του έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες.

Η έκρηξη ακούστηκε μέχρι την πόλη των Γρεβενών

Σε δηλώσεις του νωρίτερα ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης ανέφερε ότι η έκρηξη ακούστηκε και μέσα στην πόλη ενώ ο ήχος της έφτασε έως τον Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών και στην Αιανή Κοζάνης.

Ορισμένες εγκαταστάσεις του εργοστασίου που παρήγαγε εκρηκτικές ύλες για λόγους ασφαλείας είναι κάτω από το έδαφος ενώ σύμφωνα με τον αξιωματικό της Πυροσβεστικής που βρίσκεται στο σημείο «το εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε μια άφορφη μάζα από μπάζα και σίδερα».

«Νιώσαμε όπως στον σεισμό του 1995»

«Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή και νιώσαμε την γη και τα σπίτια μας να ταρακουνιούνται όπως στον σεισμό του 1995...» δήλωσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Παλέγκας κάτοικος της Ιτέας Γρεβενών. Ο ίδιος ανέφερε πως ένα τεράστιο σύννεφο καπνού που υψώθηκε εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος και πρόσθεσε ότι τα γύρω χωράφια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από την περίφραξη του εργοστασίου έχουν γεμίσει με κομμάτια από μπετόν και σίδερα που προέρχονται τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

ΓΣΕΕ: Να αποδοθούν ευθύνες

Απόδοση ευθυνών αλλά και άμεσα μέτρα για να αποφευχθούν ανάλογες τραγωδίες στο μέλλον, ζητεί στο μεταξύ η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της για το περιστατικό.

«Είναι τεράστια η θλίψη, η οργή και αγανάκτησή μας για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν και πολλές φορές χάνουν τη ζωή τους, την ώρα της μάχης για το μεροκάματο. Οι συνάδελφοί μας, αγνοούνται μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών υλών στα Γρεβενά χωρίς να έχουν διευκρινιστεί τα ακριβή αίτια» αναφέρει η Συνομοσπονδία.

Σημειώνει ακόμη πως «από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε επικοινωνία με το Εργατικό Κέντρο Γρεβενών αλλά και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της περιοχής όπου αυτή τη στιγμή επιχειρεί στο σημείο, το οποίο σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Διοικητή της πυροσβεστικής έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπος».

«Αναμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών και απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές να διευκρινιστεί άμεσα η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές αναλογούν. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Θρηνούμε συνέχεια συναδέλφους χωρίς να λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες τραγωδίες» επισημαίνει η ΓΣΕΕ, προσθέτοντας πως «η έκρηξη στα Γρεβενά από την οποία μέχρι αυτήν την ώρα αγνοούνται οι τρεις συνάδελφοί μας είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Όπως τονίζει, «η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους ότι η μακάβρια λίστα των εργατικών δυστυχημάτων δε θα κλείσει αν δεν αναλάβουν εδώ και τώρα ισχυρές και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ