Αυγερινοπούλου για τη φάλαινα στον Άλιμο: «Πρέπει να δημιουργηθεί κέντρο περίθαλψης κητοειδών»

 Αυγερινοπούλου για τη φάλαινα στον Άλιμο: «Πρέπει να δημιουργηθεί κέντρο περίθαλψης κητοειδών»

Είναι σημαντικό όλοι να συμβάλλουμε στην απορρύπανση της Μεσογείου και να επαναφέρουμε τη οικολογική ισορροπία και την υγεία στα θαλάσσια ενδιαιτήματα δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής,

Στο πεδίο βρέθηκε άμεσα η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, άμα της ενημέρωσής της για τον εντοπισμό μιας μικρής φάλαινας στην παραλία Εδέμ στον Άλιμο, σήμερα το πρωί. Η κα Αυγερινοπούλου βρέθηκε στο έκτακτο περιστατικό μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά, και το νέο Γενικό Γραμματέα Δασών, κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, όπου παρακολούθησε από κοντά την επιχείρηση διάσωσης και περίθαλψης του θαλάσσιου κήτους.
Η κα Αυγερινοπούλου δήλωσε:
«Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σωτηρία της μικρής ραμφοφάλαινας με την αρωγή εξειδικευμένων επιστημόνων. Έχουν κινητοποιηθεί οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες όσο και οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και η νεαρή ραμφοφάλαινα που εκβράστηκε σε αβαθή νερά στην παραλία Αλίμου έχει ήδη λάβει τις πρώτες βοήθειες και αναμένουμε το πώς θα ανταποκριθεί.
Ο εντοπισμός της στον Άλιμο επαναφέρει στην επικαιρότητα την ανάγκη άμεσης δημιουργίας εξειδικευμένου κέντρου περίθαλψης για τα κητοειδή. Είναι ένα ζήτημα που είχε τεθεί και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία είχε επεξεργαστεί τα ζητήματα περίθαλψης και φροντίδας των άγριων ζώων και πτηνών και είχε προκρίνει την ανάγκη υιοθέτησης δημόσιου συστήματος υγείας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης για τα άγρια ζώα, τα πτηνά και τα κητοειδή. Είχε δε αναδείξει την ανάγκη σχεδιασμού των προδιαγραφών για τη δημιουργία σταθμών πρώτων βοηθειών και περίθαλψης στο πεδίο.
Όσον αφορά, λοιπόν, την αντιμετώπιση περιστατικών, όπως το σημερινό, θα πρέπει να γίνει ένα κέντρο περίθαλψης κητοειδών στο πεδίο, με ειδική μέριμνα για την επαναφορά τους στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και τη διαμονή τους στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό. Υπάρχει, άλλωστε, ηθική και νομική υποχρέωση για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Είναι, επίσης, σημαντικό όλοι να συμβάλλουμε στην απορρύπανση της Μεσογείου και να επαναφέρουμε τη οικολογική ισορροπία και την υγεία στα θαλάσσια ενδιαιτήματα.
Ευχαριστούμε θερμά τους κτηνιάτρους, τους εξειδικευμένους επιστήμονες και τους εθελοντές που προσέτρεξαν σε βοήθεια και συνέβαλλαν στην επιχείρηση διάσωσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ