Προειδοποίηση για 300.000 επιπλέον θανάτους στην Ευρώπη – «Καμπανάκι» και για Ελλάδα

Προειδοποίηση για 300.000 επιπλέον θανάτους στην Ευρώπη – «Καμπανάκι» και για Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μία από  τις χώρες υψηλού κινδύνου, μαζί με την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Σλοβενία.

Nέα μελέτη που βασίζει τις εκτιμήσεις της στον αριθμό των ανθρώπων σε 19 ευρωπαϊκές χώρες, που έως τον Νοέμβριο , δεν εμβολιάστηκαν αλλά ούτε και νόσησαν προβλέπει ότι η πανδημία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ένα εκατομμύριο νοσηλείες στην γηραιά ήπειρο. Αναλογικά ο αριθμός αυτός εξηγεί και τον προβλεπόμενο αριθμό των θανάτων.

Οι ερευνητές σχολιάζουν ότι πρόκειται για ένα άσχημο σενάριο που μπορεί και να πραγματοποιηθεί εάν αρθούν πρόωρα οι πολιτικές προφύλαξης και οι πολίτες επιστρέψουν στις παλιές του συνήθειες.

Οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού που κινδυνεύουν είναι αυτές με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, τη μεγαλύτερη αναλογία ηλικιωμένων (ιδίως ανεμβολίαστων) και το μικρότερο ποσοστό ατόμων που έχουν ήδη αρρωστήσει από κορονοϊό. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις χώρες υψηλού κινδύνου, μαζί με την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Σλοβενία.

Εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξουν μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα: Για παράδειγμα, στη Ρουμανία, όπου το ποσοστό εμβολιασμένου πληθυσμού είναι ακόμη πολύ χαμηλό, 840 ανά 100.000 άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία λόγω Covid-19 στο μέλλον, ενώ στη Βρετανία μόνο 62 στους 100.000. Σε απόλυτους αριθμούς, στη Γερμανία, που έχει μεγάλη αναλογία ηλικιωμένων, περίπου 280.000 άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν στο νοσοκομείο, έναντι μόνο 6.300 στη Δανία.

Οι επιδημιολόγοι-λοιμωξιολόγοι της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τους δρες Λόιντ Τσάπμαν και Άνταμ Κουτσάρσκι, οι οποίοι έκαναν τη προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το «Nature», επεσήμαναν ότι οι εκτιμήσεις τους αφορούν το χειρότερο δυνατό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί και οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να έρχονται σε επαφή όπως προ πανδημίας, οπότε ο καθένας στον πληθυσμό δυνητικά θα μπορούσε να μολυνθεί, κάτι μάλλον απίθανο.

Παρ’ όλα αυτά, η μελέτη χτυπά σαν «καμπανάκι» ότι τα δύσκολα δεν τελείωσαν. Η ανάλυση στέλνει μία προειδοποίηση ότι ακόμη κι αν σε μία χώρα υπάρχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη, πάλι μπορεί να υπάρχουν κύματα νοσηλειών και θανάτων, ακόμη κι αν δεν υπάρξουν νέα πιο μεταδοτικά στελέχη του κορονοϊού στο μέλλον.

Η Covid-19, μετά από διαδοχικά επιδημικά κύματα, έχει προκαλέσει τον θάνατο στην Ευρώπη, σε περισσότερους από 1,43 εκατομμύρια ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, περίπου 315 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Οι Βρετανοί ερευνητές υπογράμμισαν ότι στις χώρες που αντιμετωπίζουν απειλή για σοβαρό κύμα νοσηλειών και θανάτων, πρέπει αφενός να ενταθεί η προσπάθεια εμβολιασμών αφετέρου να συνεχιστούν οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ