Ιατροδικαστής: Ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου προήλθε από ισχαιμικό επεισόδιο

Ιατροδικαστής: Ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου προήλθε από ισχαιμικό επεισόδιο

Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

«Ο θάνατος του Ζακ (Ζαχαρία) Κωστόπουλου προήλθε από ισχαιμικό επεισόδιο συνεπεία των κακώσεων που προηγήθηκαν, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί συγκεκριμένη κάκωση».

Αυτό κατέθεσε στο δικαστήριο για το θανατηφόρο λιντσάρισμα του 33χρονου ακτιβιστή ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αποκλείστηκαν με τις εξετάσεις άλλοι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο ισχαιμικό επεισόδιο. Δεν διαπιστώσαμε άλλη παθολογία».

Τι κατέθεσε ο ιατροδικαστής

Ο ιατροδικαστής κλήθηκε ως μάρτυρας να επεξηγήσει τα αποτελέσματα της έκθεσης νεκροψίας-νεκροτομής. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συναντά περιστατικό με ξυλοδαρμό που να προκαλεί ισχαιμικό επεισόδιο στο θύμα και να προκαλεί το θάνατο, σημείωσε όμως ότι δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά.

Ο κ.Καλογριάς ρωτήθηκε εάν ο 33χρονος αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας που θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο και απάντησε ότι από την ιατροδικαστική εξέταση δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

Ιατροδικαστής: Είχε πολλά σημεία εξόδου. Είχε βαθιές εκδορές, τραύματα στα χέρια στο κεφάλι. Εκδορές και τραύματα, που με οποίο μηχανισμό και αν έγιναν, είναι τραύματα, που μερικά από αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να βγει αίμα. Η ιατροδικαστική διερεύνηση έχει σαν στόχο να συνδυάσει τα αντικειμενικά ευρήματα με την αιτία θανάτου.

Εισαγγελέας: Αν κάποιος πάσχει από καρδιακά νοσήματα θα φαίνεται από την έκθεση;

Μάρτυρας: Βεβαίως.

Εισαγγελέας: δεν είχε προβλήματα καρδιάς. Η λιπώδης εμφάνιση του ήπατος μπορεί να έχει σχέση με την ρήξη μυοκαρδίου;

Μάρτυρας: Όχι. Στα 22 χρόνια ποτέ δεν έχουμε θεωρήσει ότι είναι αιτία θανάτου.
Το τηλεφώνημα λίγο πριν το τραγικό τέλος

Νωρίτερα στο δικαστήριο κατέθεσε μία φίλη του Ζακ Κωστόπουλου, με την οποία μιλούσε στο τηλέφωνο λίγο πριν βρεθεί στην οδό Γλάδστωνος.

«Για το γεγονός καθαυτό δεν ήμουν καν στην Αθήνα. Λίγες ώρες πριν μου είχε τηλεφωνήσει και μιλούσαμε περί ανέμων και υδάτων αλλά άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι ήθελε να φαίνεται ότι μιλούσε. Μου είπε ότι περίμενε έναν φίλο του, του είπα να κλείσουμε δύο φορές και μετά μου είπε «σε παρακαλώ μην κλείσεις το τηλέφωνο». Του είπα να γυρίσει σπίτι γιατί πολλές φορές είχε δεχθεί μπούλινγκ και φοβήθηκε. Τον άκουσα να λέει σε κάποιον: «Κύριε, μπορώ να σας ρωτήσω κάτι;» και έκλεισε το τηλέφωνο και δεν με ξαναπήρε. Τον κάλεσα αργότερα αλλά ήταν κλειστό και θεώρησα ότι του είχαν κλείσει το τηλέφωνο. Είχαμε μόνο μια διαφωνία γιατί ήπιε το βράδυ δυο μπύρες. Εγώ θυμάμαι τον τρόμο που είχε στη φωνή του», περιέγραψε η μάρτυρας.

Η φίλη του θύματος, η οποία είναι εκπαιδευτικός και γνώρισε τον Ζακ μέσω φιλοζωικών σωματείων, υποστήριξε ότι ήταν τρομαγμένος και τόνισε ότι δεν είχε προβλήματα υγείας.

«Είμαι κάθετη για αυτό. Ανησυχούσα για την υγεία του, όπως για όλο τον κόσμο. Δεν ήταν ότι ο Ζαχαρίας δεν ήταν καλά. Δεν θέλω ο δικός μου χαρακτήρας να οδηγήσει στο να βγει λάθος εντύπωση».
Ανέβηκαν οι τόνοι

Από την πλευρά της υπεράσπισης υπήρξε αντίδραση και οι τόνοι ανέβηκαν, όταν δικηγόρος των κατηγορούμενων έλαβε το λόγο:

«Αλλάζετε όλη την κατάθεση σας σε σχέση με την υγεία του Ζακ», είπε και ζήτησε να προσκομιστεί στο δικαστήριο ο ιατρικός φάκελος του θανόντος.
Αμέσως μετά, η δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου εξήγησε ότι η διαδικασία είναι να απευθυνθούν στο νοσοκομείο εφόσον κριθεί ότι χρειάζονται τα έγγραφα για να διαβιβαστούν στο δικαστήριο. «Θα προσκομίσουμε όλα τα ιατρικά έγγραφα που αφορούν στο Ζακ Κωστόπουλο και ό τι άλλο χρειαστεί το δικαστήριο μπορεί να ζητηθεί», επεσήμανε.

Πολιτική Αγωγή: θέλω να σας ρωτήσω γιατί ο ισχυρισμός της υπεράσπισης είναι ότι πέθαινε και πέθανε στη Γλάδστωνος. Θα σας το έλεγε αν δεν ένιωθε καλά;

Μάρτυρας: Αν δεν αισθανόταν καλά θα μου το έλεγε. Εγώ μόνο πανικόβλητο τον είδα. Δεν τα έχω δει τα βίντεο γιατί ήταν πέρα από τις δυνάμεις μου.

Υπεράσπιση: έχετε αναφέρει περιστατικό με εφίδρωση, κόπωση και ταχυκαρδία…

Μάρτυρας: είχε μόλις βρει το σκυλάκι του και από τη χαρά του αντιδρούσε.

Η δίκη συνεχίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ