Η προδοσία του Ιούδα: Δείτε τι αξία θα είχαν σήμερα τα «τριάντα αργύρια»

Η προδοσία του Ιούδα: Δείτε τι αξία θα είχαν σήμερα τα «τριάντα αργύρια»

Τι αξία θα είχαν σήμερα τα 30 αργύρια που έλαβε ο Ιούδας για να προδώσει τον Ιησού

Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, πρόδωσε τον Ιησού, με αντίτιμο «30 αργύρια», ποσό που μέχρι σήμερα θεωρείται σύμβολο προδοσίας. Μάλιστα ο Ιούδας για να υποδείξει τον δάσκαλο του στους στρατιώτες του αρχιερέα Καϊάφα, τον φίλησε στο μάγουλο.

Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τα «αργύρια» ήταν τα αργυρά νομίσματα της εποχής, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τις εμπορικές συναλλαγές. Αν και δεν ξεκαθαρίζεται πουθενά στην «Καινή Διάθηκη» από που προέρχονται τα «τριάντα αργύρια», σύμφωνα με ερευνητές αλλά και κείμενα διάφορων προφητών, η πιο πιθανή εκδοχή είναι τα αργύρια να είναι τα «τυριανά σέκελ».

Το σέκελ ήταν νόμισμα της Τύρου, αρχαίας πόλης του Λιβάνου και είχε αξία περίπου ίση με τέσσερις αθηναϊκές δραχμές ή με τέσσερα δηνάρια που ήταν το ρωμαϊκό νόμισμα της εποχής.

Ένα «αργύριο» είχε βάρος λιγότερο από μισή ουγκιά ασήμι (περίπου 16 γραμμάρια το καθένα) και η σημερινή αξία του θα υπολογιζόταν από 400 έως 500 δολάρια. Άρα κατά προσέγγιση τα «τριάντα αργύρια» θα υπολογίζονταν σήμερα περίπου σε 12.000 ευρώ ή 15.000 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ