Αυτό είναι το τεστ κορονοϊού που θα κάνουμε στο σπίτι – Ποια είναι η διαδικασία

Στόχος της κυβέρνησης είναι από αρχές Απριλίου να διενεργούνται χιλιάδες τεστ σε όλη τη χώρα για να υπάρχει μια σαφής εικόνα της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Αυτό είναι το τεστ κορονοϊού που θα κάνουμε στο σπίτι – Ποια είναι η διαδικασία

Το τεστ κορονοϊού για το σπίτι θα διατίθεται δωρεάν από τα φαρμακεία, μία φορά την εβδομάδα, Τι θα συμβαίνει όμως αν ο πελάτης δε θέλει να το κάνει μόνος του.

Ο δημοσιογράφος Νικόλαος Ραδής έδειξε μέσω του Mega το self rapid test που χορηγείται από τα φαρμακεία στη Γερμανία και κοστίζει 10 ευρώ. Αυτό που σε λίγες μέρες πρόκειται να διατεθεί και στην Ελλάδα.

«Η διαδικασία είναι ότι παίρνουμε τη μπατονέττα. Μπαίνει σε κάθε ρουθούνι 7 δευτερόλεπτα και το γυρνάμε όσο πιο πολύ μπορούμε. Παίρνουμε τη μπατονέττα και τη βάζουμε κάτω στο υγρό έχει 1 εκατοστό υγρό μέσα».

Τρεις σταγόνες από το υγρό στην πλαστική κασέτα και σε 15 λεπτά θα γνωρίζει αν είναι θετικός ή όχι.

«Ρίχνουμε 3 σταγόνες και περιμένουμε 15 λεπτά μέχρι να μας δείξει το αποτέλεσμα».

Εάν όμως το τεστ βγει θετικό τι κάνουμε; Σε λίγες ημέρες θα ανοίξει μια νέα πλατφόρμα όπου θα καταχωρούμε τα στοιχεία μας μόνο στην περίπτωση που βγει θετικό, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό.

«Και μετά θα παραπέμπεται σε ένα από τα 400 κέντρα δειγματοληψίας όπου θα γίνεται νέο covid – test από ειδικούς».

Το σύστημα θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς θα δηλώνονται τα θετικά τεστ στη νέα πλατφόρμα;
Απάντηση: Απλά με το Ονοματεπώνυμο και το ΑΜΚΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ. Οι πολίτες υποδέχθηκαν τα σελφ τεστ θετικά … Ωστόσο… ζητούν διευκρινίσεις για το πόσα είδη τεστ θα βρίσκονται στα φαρμακεία
Απάντηση: Όπως εξηγεί ο φαρμακοποιός Κωνσταντίνος Κακονίκος υπάρχουν δύο είδη τεστ… τεστ σάλιου και ρινικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα έχουμε και στην Ελλάδα τη δυνατότητα να κάνουμε self test στα φαρμακεια;
Απάντηση: Υπάρχει η δυνατότητα οι φαρμακοποιοί να βοηθούν τους πολίτες, ενδεχομένως με ένα μικρό αντίτιμο

Προβληματισμός πάντως επικρατεί στα φαρμακεία καθώς βάσει νόμου μέχρι στιγμής απαγορεύεται να διενεργήσουν οι ίδιοι τα rapid test μέσα στο φαρμακεία επιπλέον ανησυχούν για το ενδεχόμενο να σχηματιστούν ουρές και συνωστισμός..

Δωρεάν rapid test στα φαρμακεία

Οπως προβλέπει το σχέδιο, το τεστ κορονοϊού για το σπίτι θα διατίθεται δωρεάν από τα φαρμακεία, μία φορά την εβδομάδα. Τι θα συμβαίνει όμως αν ο πελάτης δε θέλει να το κάνει μόνος του.

Προβληματισμένοι οι φαρμακοποιοί για τα self tests

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα, ο Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, έδωσε εξηγήσεις σχετικά με τη δήλωσή του για το αντίτιμο των 15 ευρώ που αρχικά είχε ζητήσει να λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί όταν διενεργούν οι ίδιοι τα τεστ.

«Αφορούσε τα μοριακά τεστ. Είδαμε τα παραδείγματα της Κύπρου και της Ευρώπης, και είδαμε ότι αυτά γίνονται εκτός των φαρμακείων, ότι χρειάζεται μισή ώρα, ότι απαιτείται ένα σκεύασμα το οποίο κάνει περίπου 10 ευρώ. Χρειαζόμαστε λοιπόν 15 ευρώ περίπου, όταν σε όλη την Ευρώπη αυτό το πράγμα γίνεται πάνω από 30 ευρώ».

Ο κ. Λουράντος απέδωσε το μπέρδεμα σε παρανόηση, καθώς τα φαρμακεία δε θα διενεργούν μοριακά τεστ, και δήλωσε στοχοποιημένος.

«Κακώς στοχοποιήθηκα. Το θέμα είναι ότι το εκμεταλλεύτηκε αυτό η κυβέρνηση εις βάρος μου».

«Πρέπει να δοθούν διευκρινήσεις»

Όταν έγινε γνωστό ότι στα φαρμακεία δε θα γίνονται μοριακά τεστ, αλλά θα προμηθεύουν τους πολίτες με self-tests τα οποία θα γίνονται στο σπίτι, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της Αττικής σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να διευκρινιστεί ο χώρος στον οποίο θα γίνονται τα self-tests στα φαρμακεία σε περίπτωση που οι πολίτες δεν μπορούν να τα κάνουν μόνοι τους στο σπίτι τους, η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται σε περίπτωση που ένα δείγμα βγει θετικό και ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειρίζονται τα φαρμακεία τα τεστ, καθώς πρόκειται για μολυσμένα αντικείμενα τα οποία δεν μπορούν να απορρίπτονται στα κοινά απορρίμματα.

«Η ασφάλεια όλων είναι άμεση προτεραιότητα», κατέληξε ο κ. Λουράντος.

Νωρίτερα επίσης στο Mega ο Κωνσταντίνος Λουράντος, για να κάνουν τα τεστ οι φαρμακοποιοί είχε μιλήσει για αποζημίωση της τάξης των 30-50 λεπτών ανά τεστ

«Θέλουμε το νόμιμο κέρδος από τη χρησιμοποίηση του φαρμακοποιού επιστήμονα και από το φαρμακείο μας ως χώρο που ένα χρόνο η κυβέρνηση τον έχει τσάμπα».

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος φαρμακευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, επισημαίνει πως η διαδικασία θα είναι εύκολη αλλά άγνωστο παραμένει τι θα γίνεται στην περίπτωση που ο πελάτης δεν δύναται να κάνει μόνος του το τεστ.

«Λέγεται ότι θα είναι εύκολο γιατί θα είναι self rapid test που σημαίνει ότι θα είναι ειδικά κατασκευασμένα. Άλλα δε θα μπορούν όλοι να το κάνουν μόνοι τους. Θα χρειάζονται βοήθεια».

Την ίδια ώρα, διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες για το γρήγορο τεστ αντιγόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ