Δωρεάν rapid test σε όλους από το τέλος Μαρτίου - Χαλάρωση του lockdown

Μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας σε Αττική, Αχαϊα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Δωρεάν rapid test σε όλους από το τέλος Μαρτίου - Χαλάρωση του lockdown

Την παροχή δωρεάν rapid test από τα τέλη Μαρτίου σε όλο τον πληθυσμό της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος. Από 300.000 τεστ θα φτάσουμε, δυνητικά, τα 10 εκατ. τεστ ανά εβδομάδα. Κάθε πολίτης θα λαμβάνει ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα δίνοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ ώστε να μπορεί ατομικά να διαπιστώσει αν είναι φορέας του κορονοϊού.

«Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν πήραμε μέτρα στο τρίτο κύμα, τα μέτρα αποδίδουν» ανέφερε και απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων στην επικράτηση των μεταλλάξεων του κορονοϊού, στην κόπωση των πολιτών αλλά και στην αυξημένη κινητικότητα συμπεριλαμβανομένων των διαδηλώσεων. Ωστόσο, «απαιτούνται όμως ανάσες ελευθερίας ώστε να έχουμε μεγαλύτερη συμμόρφωση», τόνισε ο Άκης Σκέρτσος.

Πρόσθεσε πως ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα κομμωτήρια και διευκολύνεται η ατομική άσκηση με μέτρα προφύλαξης.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε πως σκοπός είναι η αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων, ιδίως όταν κρατάμε αποστάσεις και φοράμε μάσκα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει σε όλη την επικράτεια από αύριο 20 Μαρτίου από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί για όλες τις ημέρες ανά εβδομάδα.

Στους αρχαιολογικούς χώρους η μετάβαση θα μπορεί να γίνει με τη χρήση του κωδικού 6 αλλά χωρίς μετάβαση με όχημα. Επιτρέπονται επισκέψεις σε ομάδες των τριών ατόμων (εξαιρούνται οι οικογένειες όπου δεν υπάρχει περιορισμός) τόσο για τη μετάβαση στους αρχαιολογικούς χώρους, όσο και για τη μετάβαση σε πάρκα.

Αποφασίστηκε να επιτραπεί το ψάρεμα με χρήση του κωδικού 6 και για προσέγγιση μόνο πεζή.

Θα επιτραπούν οι λειτουργίες στους καθεδρικούς ναούς κάθε Δήμου για την Κυριακή της Ορθοδοξίας (21 Μαρτίου), τον Ευαγγελισμό (25 Μαρτίου) και τους Α' Χαιρετισμούς (26 Μαρτίου).

Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ

Πάνω από 2.000 είναι οι νοσηλείες στην Αττική, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Το άνοιγμα συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και εξωτερικών χώρων θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέφερε και πρόσθεσε πως στο άμεσο μέλλον και με τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων οι ειδικοί θα είναι σε θέση να προτείνουν περαιτέρω επανεκκίνηση δραστηριοτήτων με εντατικοποίηση των ελέγχων.

Πρόσθεσε πως η Αττική διαφέρει από τις άλλες περιοχές της χώρας, καθώς σε άλλες περιοχές διαπιστώθηκε η γρήγορη απόδοση των μέτρων. Τα μέτρα είναι αποτελεσματικά αλλά η Αττική είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη με 5 εκατ. κατοίκους και μεγάλη διασπορά του ιού σημείωσε.

Τα μέτρα δεν απόδωσαν όσο θα θέλαμε, ενώ στη δυσκολία ελέγχου της πανδημίας συμβάλουν και οι μεταλλάξεις του ιού. Αντίστοιχες δυσκολίες εμφανίζονται και σε άλλες περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη. Ακόμα και με μηδενισμό των κρουσμάτων στην Αττική, το ΕΣΥ θα εξακολουθούσε να πιέζεται για 2-4 εβδομάδες, σχολίασε η κυρία Παπαευαγγέλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ