Στόχος να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού ως τον Ιούνιο - Η διαδικασία

Στόχος να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού ως τον Ιούνιο - Η διαδικασία

Στόχο για τον εμβολιασμό περισσότερων από 6 εκατ. πολιτών έως τις αρχές του καλοκαιριού θέτει η κυβέρνηση, ενώ η επόμενη εβδομάδα θα εξελιχθεί σε κρίσιμο τεστ για το σύστημα αποθήκευσης και διακίνησης του εμβολίου των Pfizer - BioNTech στη χώρα μας.

Το εγχείρημα είναι πολύπλοκο καθώς πρέπει να διασφαλιστεί η αποθήκευση του εμβολίου στις ακραίες συνθήκες των -70 βαθμών Κελσίου και η διακίνησή του προς τα εμβολιαστικά κέντρα με τρόπο που να μη δημιουργηθούν καθυστερήσεις και αστοχίες.

«Ο εμβολιασμός, δωρεάν για όλους, ξεκινά για τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της υγείας, τις ευπαθείς ομάδες, για όσους βρίσκονται σε κλειστές δομές / δομές φροντίδας και όσους υπηρετούν σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους», αναφέρεται στην πρώτη σελίδα της online πλατφόρμας emvolio.gov.gr που ενεργοποιήθηκε την Τρίτη.

Στόχος, να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών.

Η διαδικασία του εμβολιασμού

Σύμφωνα με τα κριτήρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα προκύψει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης μία ενιαία λίστα δικαιούχων του εμβολίου. Οι δικαιούχοι αυτοί προ-κατανέμονται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα με βάση τη φορολογική τους διεύθυνση, η οποία είναι η πλέον επικαιροποιημένη και τα ραντεβού τους προ-κρατούνται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Επομένως, όλα τα ραντεβού θα προκύψουν πριν ακόμα αρχίσει ο εμβολιασμός και θα οριστικοποιούνται μόνο όταν ο δικαιούχος επιβεβαιώσει την παρουσία του.

Ο πολίτης, εφόσον είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνει αυτόματα ένα sms/email με το προκαθορισμένο σημείο ραντεβού, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.

Οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση μπορούν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στη σχετική πλατφόρμα, (emvolio.gov.gr), όπου το σύστημα τους ενημερώνει αυτόματα αν ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εφόσον ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.

Επιπλέον, όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο και δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους και ταυτοποιητικά τους στοιχεία να ενημερώνονται για το πότε είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν ενώ τέλος, εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ όταν η δυνατότητα αυτή γίνει διαθέσιμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ