Μετρά τις πληγές της η Σάμος

Μετρά τις πληγές της η Σάμος

Περισσότεροι από εξήντα μετασεισμοί έχουν καταγραφεί στη Σάμο μετά τη μεγάλη σεισμική δόνηση που έπληξε το νησί και τα τουρκικά παράλια το μεσημέρι της Παρασκευής.

«Ελπίζουμε σε λίγες μέρες να φθίνει η ακολουθία. Σύμφωνα με τους νόμους της στατιστικής σεισμολογίας μετά από ένα 6,7 ο μέγιστος μετασεισμός μπορεί να φτάσει τα 5,7 τουλάχιστον, συνεπώς ένας σεισμός 6 Ρίχτερ μπορεί να γίνει αλλά δεν σημαίνει ότι θα γίνει. Οι κάτοικοι σε καταπονημένα κτήρια πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μένουν όλοι μακριά από παλαιά κτίσματα» ανέφερε στην ΕΡΤ ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για 150 παλαιά και νέα κτίσματα που έχουν υποστεί ζημιές στο νησί. Ζημιές έχουν αναφερθεί επίσης στο λιμάνι καθώς και σε τμήματα του οδικού δικτύου του νησιού. Μικρότερης έκτασης ζημιές έχουν αναφερθεί στη Χίο, ενώ κατολισθήσεις προκλήθηκαν από τη σεισμική δόνηση στην Ικαρία.

Η Σάμος θρηνεί τον θάνατο των δύο παιδιών ηλικίας 15 και 17 ετών που έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο την ώρα του σεισμού. Ένας 14χρονος με πολλαπλά κατάγματα και μία 62χρονη έχουν μεταφερθεί για νοσηλεία στην Αθήνα.

Στη Σάμο μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα ενημερωθεί από τους τοπικούς φορείς για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στο νησί.

Στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου και συγκεκριμένα στη Σμύρνη ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 25, ενώ σε 804 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για εντοπισμό αγνοουμένων στα κτίρια που κατέρρευσαν από τον σεισμό.

Πηγή φωτογραφίας: Samosvoice

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ