Φτου και από την αρχή με τις μάσκες

Φτου και από την αρχή με τις μάσκες

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας ανέλαβε την ευθύνη για τις ακατάλληλες μάσκες που διανεμήθηκαν τη Δευτέρα σε πολλά σχολεία.

Στη διάρκεια της Δευτέρας πολλοί γονείς σχολίασαν μέσω των κοινωνικών δικτύων τις διαστάσεις που είχαν οι μάσκες, ενώ δεν έλειψαν οι φωτογραφίες όπου μικρά παιδιά εμφανίζονταν με τις μάσκες να καλύπτουν όλο το πρόσωπό τους.

Σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας αναφέρει πως οι διαστάσεις που δόθηκαν ήταν σύμφωνες «με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ζήτησε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα αποσταλούν από το υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ τονίζει πως αυτό συνέβη «μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών».