Σηκώνουν άγκυρα όλα τα πλοία τη Δευτέρα

Στις 25/5 οι οριστικές αποφάσεις για τα δημοτικά σχολεία

Σηκώνουν άγκυρα όλα τα πλοία τη Δευτέρα

Την απελευθέρωση όλων των μετακινήσεων στην ακτοπλοΐα από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα ταξίδια θα γίνονται με την τήρηση των κανόνων που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα για τα δρομολόγια από και προς τα λιμάνια της Κρήτης, σημείωσε ο υφυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι για τα πλοία θα ταξιδεύουν με το 50% της πληρότητάς τους σε επιβάτες, ή στο 55% αν υπάρχουν καμπίνες.

Υποχρεωτική θα είναι η θερμομέτρηση και η συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου πριν την επιβίβαση, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας τόσο για το πλήρωμα όσο και για τους επιβάτες.

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν επίσης:

- Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.

- Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜΕΑ με τον συνοδό τους.

- Τη χρήση μάσκας (συνιστάται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

- Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).

- Τη θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.

- Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, ενημερωτικά spots και ηχητικά μηνύματα.

- Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.

Η δεύτερη φάση άρσης των μέτρων κυλά ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ανέφερε ο Ν. Χαρδαλιάς, που δήλωσε επίσης πως στο διάστημα 8-18 Μαΐου έφτασαν στη χώρα μας 45 πτήσεις με 3.332 επιβάτες από τους οποίους μόλις οι δέκα βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Ανακοίνωσε επίσης ότι τη Δευτέρα 25 Μαΐου θα ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ