Τσιόδρας: Εισήγηση να ανοίξουν τα σχολεία - Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Δύο νέοι θάνατοι και 17 κρούσματα από τον κορονοϊό

Τσιόδρας: Εισήγηση να ανοίξουν τα σχολεία - Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Σε 136 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό Covid-19 στη χώρα μας, ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αποφάσισε να εισηγηθεί την επαναλειτουργία των σχολείων, καθώς και τη χρήση μάσκας υποχρεωτικά σε όλους τους κλειστούς χώρους για εργαζόμενους και πελάτες. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο καθηγητής δήλωσε πως η επαναλειτουργία των σχολείων θα είναι σταδιακή και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Σήμερα ανακοινώθηκαν από τον Σωτ. Τσιόδρα δύο θάνατοι και 17 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.534 στη χώρα, με το 55% να αφορά άνδρες. Τα 580 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.228 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 43 άτομα, ενώ 65 άτομα βγήκαν από τις μονάδες. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 66.094 κλινικά δείγματα.

«Οποιαδήποτε χαλάρωση θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική... Παραμένουμε σε επαγρύπνηση..» τόνισε ο καθηγητής.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο για όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Ανέφερε και ο ίδιος πως αύριο το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Τα μέτρα, σχολίασε ο Ν. Χαρδαλιάς, θα αίρονται σε φάσεις. Κρούσματα θα έχουμε, και νοσηλείες και ανθρώπους που θα χάνουν τη ζωή τους, σχολίασε, προσθέτοντας πως κάποια μέτρα μπορεί να επανέρχονται αν παραστεί ανάγκη.

Η καθημερινότητά μας μέχρι να βρεθεί εμβόλιο δεν θα είναι ίδια, οποιαδήποτε χαλάρωση θα θέτει σε κίνδυνο ό,τι έχουμε κερδίσει σε κόπο αυτές τις εβδομάδες, ανέφερε. Για την Πρωτομαγιά τόνισε πως οι συγκεντρώσεις μπορεί να αποβούν επικίνδυνες και ανακοίνωσε τη μετάθεση των εορταστικών εκδηλώσεων το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των μέτρων. Μέχρι τις 4 Μαϊου και για προληπτικούς λόγους παρατείνεται η καραντίνα για τον Δήμο Μύκης Ξάνθης. Αύριο το πρωί λήγουν τα μέτρα για τις παραλιακές ζώνες Πάτρας, Βόλου, Θεσσαλονίκης, όπου είχε απαγορευτεί η πρόσβαση για μεγάλο διάστημα.