Στους 102 οι θάνατοι από τον κορονοϊό - 2.192 τα συνολικά κρούσματα

Για τα εμβόλια η ανθρωπότητα είναι μακριά ακόμα, τονίζει ο Σωτ. Τσιόδρας

Στους 102 οι θάνατοι από τον κορονοϊό - 2.192 τα συνολικά κρούσματα

Άλλον έναν θάνατο από τον κορονοϊό Covid-19 ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

«Τα μέτρα οδηγούν σε σταδιακή μείωση των νέων λοιμώξεων» σχολίασε στην εισαγωγή του και προειδοποίησε πως σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, τους επόμενους χειμώνες αναμένονται νέα κύματα του κορονοϊού. Αν δεν υπάρξουν άλλα μέτρα όπως εμβόλιο ή επιτυχής θεραπεία, τα μέτρα που ζούμε όλοι μας θα είναι το κρίσιμο σημείο για την επιτυχή αντιμετώπιση του ιού μέχρι να χτιστεί η συλλογική ανοσία, τόνισε. Για τα εμβόλια η ανθρωπότητα είναι μακριά ακόμα, τόνισε.

Σήμερα ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 22 νέα κρούσματα που ανεβάζουν σε 2.192 τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα. Τα 559 είναι σχετιζόμενα με ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ 899 είναι επαφές με γνωστό κρούσμα. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 72 συμπολίτες μας, ενώ 29 έχουν εξέλθει των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Αναφερόμενος στις ενέργειες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα προειδοποίησε πως «δεν πρέπει να παρερμηνεύουμε τις καταστάσεις, οι χώρες κάνουν πολύ μικρά βήματα, δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Η Δανία που μείωσε το R0 στο 0,6 άνοιξε τα σχολεία με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες. Στη Γερμανία ανοίγουν στις 20 Απριλίου καταστήματα άνω των 800 τ.μ. με πολύ αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Αν και δεν υπάρχει ενιαία προσέγγιση είναι θέμα συζήτησης μία ευρωπαϊκή προσπάθεια. Παρόμοιες δράσεις πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε πως και τις ημέρες του Πάσχα θα ισχύσει ό,τι και τις υπόλοιπες ημέρες. «Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για συγκεκριμένους λόγους και όχι για μετακινήσεις σε σπίτια φίλων και συγγενών, ας μην έχει κανείς αμφιβολία πως θα επιβληθούν πρόστιμα. Ως κοινωνία έχουμε δείξει μεγάλη ωριμότητα γιατί βάζουμε στην άκρη τις συνήθειές μας, η Αστυνομία θα συνεχίσει να παρεμβαίνει εκεί που παραβιάζονται οι νόμοι του ελληνικού κράτους».

Σχετικά με τη σταδιακή άρση των μέτρων είπε πως «έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, η όποια άρση θα γίνει όταν δεν θα υπάρχουν οι λόγοι που επέβαλαν τη λήψη των μέτρων. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται με σχέδιο και μέθοδο, τα μέτρα ισχύουν ως και 27 Απριλίου και μέλημά μας πρέπει να είναι πώς θα τα τηρήσουμε».

Αναφερόμενος στο επιχειρησιακό σκέλος ανέφερε πως όσοι επέβαιναν σε πτήσεις που ήρθαν από το εξωτερικό χθες εξετάστηκαν για κορονοϊό και βρέθηκαν αρνητικοί.

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες αφαιρέθηκαν οι πινακίδες κυκλοφορίας από 236 ΙΧ, καθώς οι μετακινήσεις κρίθηκαν ως καταχρηστικές, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Στη Θεσσαλία βρίσκεται σε εξέλιξη επιχειρησιακό σχέδιο σε συνέχεια των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην περιοχή. Πραγματοποιούνται 1.200 έλεγχοι στους οικισμούς των Ρομά σε περιοχές της Θεσσαλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ