Οδηγός επιβίωσης στη χιονισμένη Αθήνα

Οδηγός επιβίωσης στη χιονισμένη Αθήνα

Ο χιονιάς άφησε τα σημάδια του στο μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου της Αττικής και η πρωτεύουσα έχει ξυπνήσει ντυμένη στα λευκά.

Πάρα πολλά σχολεία στο λεκανοπέδιο θα μείνουν κλειστά σήμερα, ενώ όσοι πρόκειται να μετακινηθούν οδικώς θα πρέπει να έχουν αυξημένη την προσοχή τους στους χιονισμένους δρόμους.

Πριν ξεκινήσουμε, αφιερώνουμε χρόνο στον καθαρισμό των παραθύρων και των καθρεπτών και απομακρύνουμε με αντιψυκτικό και χλιαρό νερό τον πάγο που μπορεί να έχει σχηματιστεί στο εξωτερικό του αυτοκινήτου.

Αφαιρούμε το χιόνι από την οροφή του αυτοκινήτου διότι σε ένα απότομο φρενάρισμα μπορεί να πέσει στο παρμπρίζ και να περιορίσει την ορατότητα.

Βεβαιωνόμαστ πως οι διακόπτες των υαλοκαθαριστήρων είναι σβηστοί πριν βάλουμε μπρος. Σε αντίθετη περίπτωση και αν έχουν παγώσει πάνω στο παρμπρίζ μπορεί να καεί η ασφάλειά τους.

Οδηγούμε με σταδιακή επιτάχυνση και με χαμηλές στροφές, διατηρώντας μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας από το συνηθισμένο από το προπορευόμενο όχημα.

Το πατημένο χιόνι από προπορευόμενα οχήματα μπορεί να γλιστράει περισσότερο σε σχέση με το φρέσκο.

Οι κεντρικοί δρόμοι είναι πιθανό να έχουν καθαριστεί, όχι όμως και τα στενά όπου μπορεί να σχηματιστεί πάγος.

Αν το αυτοκίνητο γλιστρήσει οδηγούμε προς την κατεύθυνση που κατευθύνεται το αυτοκίνητο. Αν το πίσω μέρος γλιστρά προς τα δεξιά, στρίβουμε το τιμόνι προς τα δεξιά και δεν πατάμε φρένο και αποφεύγουμε τους απότομους χειρισμούς.

Αν πρόκειται να κινηθούμε με τα πόδια καλό είναι να έχουμε αυξημένη ετοιμότητα για πιθανά γλιστρήματα και να μην τρέχουμε.

Στο σπίτι

Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε πτώση της πίεσης στις βρύσες, σημάδι μιας ενδεχόμενης διαρροής από σπασμένους σωλήνες εξαιτίας του παγετού.

Αν έχετε φυτά σε εξωτερικό χώρο μην τα καθαρίσετε από το χιόνι. Το χιόνι λειτουργεί ως φυσικό μονωτικό και γίνεται επικίνδυνο μόνο όταν παγώσει. Αποφύγετε το κλάδεμα τις πολύ κρύες ημέρες και περιοριστείτε μόνο στην αφαίρεση σπασμένων κλαδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ