Θα γίνει αυτό που θα πει η τρόικα!!!

Θα γίνει αυτό που θα πει η τρόικα!!!
Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στο επίκεντρο η διαφωνία μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης για την ύπαρξη ή όχι δημοσιονομικού κενού ύψους 2 δις για το 2014.

Του Γιώργου Πήττα*

Το αποτέλεσμα είναι η τρόικα να ζητά επιπλέον μέτρα 4,4 δις , για να εισπραχθούν τελικά τα 2 δις και η κυβέρνηση να επιμένει στο "όχι άλλα μέτρα". Σίγουρα δεν είμαι ο πλέον αρμόδιος για να πω αν υφίσταται το δημοσιονομικό κενό ή όχι. Αμφιβάλλω δε, αν και οι αρμόδιοι έχουν σαφή άποψη.


Το σίγουρο είναι ότι οποιοδήποτε δημοσιονομικό κενό μπορεί να καλυφτεί με τρεις τρόπους. Είτε με μείωση των εξόδων είτε με αύξηση των εσόδων ή με δανεισμό. Η αίσθησή μου είναι ότι εκεί ακριβώς στηρίζεται η λογική της κυβέρνησης. Πάμε σύμφωνα με το πρόγραμμα και αν προκύψει κενό το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα το καλύψουμε με μικρή δοκιμαστική ομολογιακή έκδοση σύμφωνα και με παλαιότερη δήλωση του κ. Στουρνάρα.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι, αυτή η έκδοση δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα καλυφτεί και αυτό ανησυχεί την τρόικα. Η πρόταση για έκτακτο φόρο 10% επί των καταθέσεων νομίζω ότι στερείται λογικής γιατί τα προβλήματα που θα δημιουργήσει θα είναι πολύ περισσότερα από τα οφέλη που θα αποκομίσουμε.
Διακινδυνεύοντας μια πρόβλεψη για το τι τελικά θα συμβεί δεν ρισκάρω ιδιαίτερα. Θα γίνει αυτό που θα πει η τρόικα.

*Ο Γεώργιος Χ. Πήττας είναι Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.