Έτσι θα υπολογιστούν φέτος τα τεκμήρια των αυτοκινήτων: το εργαλείο υπολογισμού

«Εκπτώσεις» για πληττόμενους και κάλυψη με τα οικονομικά βοηθήματα που μοιράστηκαν μέσα στο 2020 -Βρείτε το τεκμήριο του δικού σας ΙΧ

 Έτσι θα υπολογιστούν φέτος τα τεκμήρια των αυτοκινήτων: το εργαλείο υπολογισμού

Ενόψει της έναρξης της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, δύο είναι οι βασικοί «πονοκέφαλοι» των φορολογουμένων: Πώς θα καλύψουν τα τεκμήρια αν έχουν υποστεί καθίζηση του εισοδήματός τους και αν οι ηλεκτρονικές πληρωμές που έκαναν μέσα στο 2020, αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους. Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη αποφασίσει ότι θα βοηθήσει αυτούς που έχουν πληγεί από την πανδημία βάζοντας «ειδικό κωδικό» στο έντυπο Ε1. Και τις επόμενες ημέρες, θα οριστικοποιήσει το πώς θα υλοποιηθεί αυτή η βοήθεια. Δείτε τα σενάρια και υπολογίστε το τεκμήριο για το δικό σας ΙΧ.

Με το τεκμήριο του αυτοκινήτου η εφορία υπολογίζει ένα «θεωρητικό» εισόδημα το οποίο πρέπει να έχεις κάθε χρόνο ώστε να μπορείς να το συντηρείς. Θεωρητικά, λαμβάνει υπόψη της ότι δαπανάς χρήματα για τα καύσιμα (που είναι και το μεγαλύτερο έξοδο), τη συντήρηση, τις ασφάλειες, τα τέλη κυκλοφορίας και τα διόδια. Αυτά στις «κανονικές» χρονιές που η κυκλοφορία με το ΙΧ επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς πέρα των όσων προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Όσο για το ποιο είναι αυτό το θεωρητικό εισόδημα, δεν έχετε παρά να επιλέξετε τον κυβισμό του ΙΧ σας και την ηλικία του για να δείτε αμέσως το σχετικό ποσό που ισχύει με τα σημερινά δεδομένα.

Το 2020 όμως που οι περιορισμοί έδιναν και έπαιρναν ποιος ο λόγος να εφαρμοστεί το τεκμήριο του αυτοκινήτου; Τι στιγμή μάλιστα που οι περιορισμοί έφεραν και γενναία μείωση εισοδήματος σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Όχι γιατί οι ίδιοι δεν ήθελαν να εργαστούν αλλά γιατί αυτό τους επιβλήθηκε.

Μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο χιλιάδες πολίτες να πληρώσουν άδικα επιπλέον φόρους χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι, το οικονομικό επιτελείο μελετά τον τρόπο με τον οποίο θα «κουρευτεί» φέτος το τεκμήριο όχι μόνο του αυτοκινήτου αλλά και του σπιτιού και των υπολοίπων πλην των «πολυτελών» (σ.σ εκπτώσεις για τις πισίνες, τα μεγάλα σκάφη αναψυχής και τα ΙΧ που υπάγονται σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης δύσκολα θα προκριθούν). Το πώς θα γίνει το κούρεμα είναι κάτι που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο το οποίο και πρέπει να αποφανθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να ξεκινήσει η πολυτάραχη όπως αναμένεται διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Τα σχέδια;

  1. Καταρχήν το «κούρεμα» δεν θα είναι για όλους. Θα αφορά μόνο σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Η ΑΑΔΕ γνωρίζει ποιοι είναι και στην φορολογική δήλωση του καθενός θα φαίνεται -με την προσθήκη ειδικού κωδικού- ποιος μπήκε σε αναστολή, ποιος έχει δραστηριότητα που έκλεισε υποχρεωτικά, ποιος έχει εισόδημα από ενοίκια που κουρεύτηκαν κλπ.
  2. Τα ποσά των οικονομικών ενισχύσεων που δόθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης, θα λαμβάνονται υπόψη για να «καταπολεμηθούν» τα τεκμήρια. Εκτός από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που μοιράστηκαν στους μισθωτούς, θα ληφθούν υπόψη και οι επιστρεπτέες προκαταβολές. Δεδομένου ότι αυτά τα ποσά που δόθηκαν μέσα στο 2020 από μόνα τους ξεπερνούν τα 6 δις. ευρώ, και μόνο αυτή η αναγνώριση εκτιμάται ότι θα καλύψει σημαντικό μέρος των μειωμένων εισοδημάτων όπως αυτή προκλήθηκε από την πανδημία.
  3. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί «συγχωροχάρτι» σε όσους δεν κατάφεραν να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης του 2020 εφόσον υπάγονται στην κατηγορία των πληττόμενων. Δηλαδή, ο φόρος εισοδήματος να υπολογιστεί με βάση το δηλωθέν εισόδημα και όχι το τεκμαρτό μόνο για το 2020 υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος είναι αποδεδειγμένα πληττόμενος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ