Έχεις δίπλωμα αυτοκινήτου; Μπορείς να καβαλήσεις μηχανή!

Έχεις δίπλωμα αυτοκινήτου; Μπορείς να καβαλήσεις μηχανή!

Τη δυνατότητα να οδηγήσουν μοτοσικλέτα έως και 125 κυβικών εκατοστών θα μπορούν να έχουν σύντομα οι οδηγοί αυτοκινήτου σύμφωνα με νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών ενσωματώνει κοινοτική οδηγία και θέτει τις εξής προϋποθέσεις στους οδηγούς αυτοκινήτων που επιθυμούν να οδηγήσουν μοτοσικλέτα:

- Να έχουν δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου τουλάχιστον έξι χρόνια.

- Να είναι τουλάχιστον 27 ετών.

- Να έχουν περάσει από υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευση τριών μαθημάτων, χωρίς όμως να απαιτείται να περάσουν από εξετάσεις για δίπλωμα μηχανής.

- Οι οδηγοί θα μπορούν να κινούνται μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας. Αν επιθυμούν να κινηθούν με μοτοσικλέτα στο εξωτερικό θα πρέπει να έχουν ξεχωριστό δίπλωμα για οδήγηση δικύκλου.

Επισημαίνεται πως δεν χρειάζεται δίπλωμα για την οδήγηση οχήματος που μπορεί να αναπτύξει -με τη χρήση κινητήρα- ταχύτητα έως 25 χλμ/ώρα. Η διάταξη αυτή αφορά τόσο στα μοτοποδήλατα όσο και σε ποδήλατα με ηλεκτρικό κινητήρα, skateboards, e-scooters κ.τ.λ.

Η ρύθμιση ωστόσο προκαλεί αντιδράσεις από τους εκπαιδευτές οδηγών που επισημαίνουν πως η οδήγηση μοτοσικλέτας είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη του αυτοκινήτου και πως προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες ατυχημάτων θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των υποχρεωτικών μαθημάτων που θα δίνουν οι οδηγοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ