Πόσες φορές θα πληρώνουμε διόδια για να διανύσουμε την Εγνατία; Πόσεεςςςς;

Πόσες φορές θα πληρώνουμε διόδια για να διανύσουμε την Εγνατία; Πόσεεςςςς;
Ξεκινάς. Στα 47 χιλιόμετρα σταματάς. Και ξαναξεκινάς. Αλλά σε λιγότερο από 15 λεπτά ξανασταματάς για να ξαναπληρώσεις. Και αφού διανύσεις ακόμη 30 χιλιόμετρα πληρώνεις για μια ακόμη φορά. Και το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται συνολικά …13 φορές. Τόσοι θα είναι όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές προετοιμασίες, οι σταθμοί διοδίων που θα λειτουργούν στην Εγνατία Οδό. Για μια συνολική απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων από την Ηγουμενίτσα μέχρι τα περίχωρα της Αλεξανδούπολης θα πρέπει –κατά μέσο όρο- να σταματάς για να πληρώνεις περίπου ανά 45 χιλιόμετρα. Όσο για το συνολικό κόστος αυτής διαδρομής, ακόμη ουδείς το γνωρίζει. Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με την υπογραφή Χαρδούβελη και Χρυσοχοίδη, ορίζει ένα ελάχιστο ποσό ανά χιλιόμετρο. Αυτό καθορίστηκε στα τρια λεπτά του ευρώ. Είπαμε όμως είναι το ελάχιστο. Άρα, το να πληρώνει κάποιος 18 ευρώ για να ταξιδέψει κατά μήκος ολόκληρης της  Εγνατίας, μάλλον δεν θα γίνει ποτέ στην πράξη. Τι να υπολογίζετε; Γύρω στα 25-30 ευρώ για να πέσετε μέσα.

Σήμερα, η Εγνατία έχει επτά σταθμούς. Όπως προβλέπεται στην απόφαση, οι επτά σταθμοί θα γίνουν 13 ενώ θα προστεθούν και επιπλέον πέντε στους κάθετους άξονες. Καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα, αποτελεί το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο θα εφαρμοστεί η χρέωση ανά χιλιόμετρο. Αυτό βέβαια, δεν πρόκειται να γίνει αμέσως. Θα ισχύσει από το 2017. Νωρίτερα, το σύστημα θα έχει δοκιμαστεί σε πιλοτικό επίπεδο καθώς η υπόθεση δεν είναι εύκολη. Απαιτείται όλα τα οχήματα να είναι εφοδιασμένα με «μηχανάκια» προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λεγόμενο αναλογικό σύστημα.

Που θα λειτουργούν οι 13 (+5) σταθμοί διοδίων; Ο πλήρης κατάλογος με όλες τις πληροφορίες, έχει ως εξής:

 1. Στην θέση Τύρια η οποία βρίσκεται στην περιοχή Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Βρίσκεται στο 47ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού. Ο συγκεκριμένος σταθμός λειτουργεί και σήμερα. (Χρεώσεις για ΙΧ: 2,4 ευρώ και για δίκυκλα: 1,7 ευρώ)
 2. Ύστερα από 30 χιλόμετρα, θα πληρώσει για δεύτερη φορά στον καινούργιο σταθμό διοδίων της Παμβώτιδας ο οποίος θα λειτουργήσει στο 77ο χιλιόμετρο. Ο συγκεκριμένος σταθμός στον οποίο οι οδηγοί θα πληρώνουν προκειμένου να διανύσουν το τμήμα Δωδώνης-Αράχθου, θα πρέπει να λειτουργήσει την Πρωταπριλιά του 2015 (σ.σ η απόφαση ορίζει ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι ο απώτερος χρόνος έναρξης της είσπραξης).
 3. Στο Μαλακάσι το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Μετσόβου (είναι ο δεύτερος από τους συνολικά επτά σταθμούς που λειτουργούν και σήμερα με χρεώσεις για ΙΧ 2,4 ευρώ και για δίκυκλα 1,7 ευρώ). Βρίσκεται στο 117ο χιλιόμετρο δηλαδή σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τον προηγούμενο σταθμό της.
 4. Στη θέση Βενετικό, στο 148ο χιλιόμετρο προστίθεται ακόμη ένας καινούργιος σταθμός προκειμένου να επιβληθούν διόδια για τη διαδρομή από την Παναγιά μέχρι την Κοζάνη μια απόσταση 84 χιλιομέτρων. Ημερομηνία έναρξης καταβολής διοδίων ορίζεται η 1η Νοεμβρίου 2015 (και όχι μεταγενέστερα επιπλέον δύο μηνών όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση). Στο Βενετικό, χρεώνεσαι για τη διαδρομή Παναγιά-Κοζάνη.
 5. Στον Πολύμυλο Κοζάνης που βρίσκεταιστο 228ο χιλιόμετρο. Ο σταθμός λειτουργεί και σήμερα (Είναι ο τρίτος από τους επτά υφιστάμενους σταθμούς διοδίων. Χρεώσεις για ΙΧ: 2,4 ευρώ και για δίκυκλα: 1,7 ευρώ). Πληρώνοντας στον Πολύμυλο, διανύεις την απόσταση Κοζάνης-Κλειδίου (απόσταση 83,8 χιλιόμετρα).
 6. Στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης. Και αυτόςο σταθμός βρίσκεται σήμερα σε λειτουργία στο 298ο χιλιόμετρο. Είναι ο τέταρτος από τους επτά υφιστάμενους σταθμούς διοδίων (Χρεώσεις για ΙΧ: 1,2 ευρώ και για δίκυκλα: 0,8 ευρώ). Πληρώνοντας στα Μάλγαρα διανύεις την απόσταση Κλειδίου-Καλοχωρίου (μια απόσταση 24,1 χιλιομέτρων)
 7. Ο σταθμός Θεσσαλονίκη θα είναι και αυτός καινούργιος και θα προστεθεί στο 322ο χιλιόμετρο. Μπαίνει για να πληρώνει ο οδηγός για την απόσταση Καλοχωρίου-Λαγκαδά (21,3 χιλιομέτρων). Ως χρόνος έναρξης καταβολής των διοδίων ορίζεται η 1η Μαίου του 2016.
 8. Στην Ανάληψη στην περιοχή Λαγκαδά, ένας σταθμός που λειτουργεί και σήμερα και ο είναι ο πέμπτος από τους επτά που υπάρχουν. (Χρεώσεις για ΙΧ: 2,4 ευρώ και για δίκυκλα: 1,7 ευρώ) . Βρίσκεται στο 349ο χιλιόμετρο και αφορά στην απόσταση από τον Λαγκαδά μέχρι την Ρεντίνα (51,3 χιλιόμετρα).
 9. Στην Ασπροβάλτα επίσης μπαίνει καινούργιος σταθμός στο 395ο χιλιόμετρο. Από τη Ρεντίνα μέχρι τον Στρυμόνα είναι μια απόσταση 28,5 χιλιομέτρων. Ημερομηνία για τον σταθμό της Ασπροβάλτας ορίστηκε η 01η Ιανουαρίου 2016.
 10. Στη Μουσθένη Καβάλας βρίσκεται ο έκτος από τους επτά υφιστάμενους σταθμούς (Χρεώσεις για ΙΧ: 2,4 ευρώ και για δίκυκλα: 1,7 ευρώ). Βρίσκεται στο 443ο χιλιόμετρο. Χρεώνεστε για την απόσταση από τον Στρυμόνα μέχρι τον Άγιο Ανδρέα.
 11. Καινούργιος είναι και ο 11ος σταθμός στην Καβάλα και στο 476ο χιλιόμετρο. Για την απόσταση των 40,6 χιλιομέτρων από Άγιο Ανδρέα ως τη Χρυσούπολη οι οδηγοί θα πληρώνουν με ημερομηνία έναρξης καταβολής των διοδίων την 1η Ιανουαρίου 2016.
 12. Στον Ιασμο Κομοτηνής είναι ο έβδομος σταθμός από τους επτά που λειτουργούν σήμερα.(Χρεώσεις για ΙΧ: 2,4 ευρώ και για δίκυκλα: 1,7 ευρώ). Θα αφορά στην απόσταση των 70,7 χιλιομέτρων από την Χρυσούπολη μέχρι την Ανατολική Κομοτηνή. Ο σταθμός βρίσκεται στο 536ο χιλιόμετρο
 13. Τελευταίος σταθμός στη διαδρομή από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Αλεξανδρούπολη θα είναι αυτός στην Μέστη (καινούργιος και αυτός στο 580ο χιλιόμετρο). Αφορά στη διαδρομή Ανατολικής Κομοτηνής-Αρδανίου, μια απόσταση 90,1 χιλιομέτρων. Ως ημερομηνία έναρξης χρέωσης έχει οριστεί η 1η Νοεμβρίου του 2015.

Εκτός από τους 13 σταθμούς κατά μήκος της Εγνατίας, έχουν προστεθεί και διόδια στους κάθετους άξονες τα οποία είναι τα εξής:

 1. Στον κάθετο άξονα Σιάτιστας Κρυσταλλοπηγής, μπαίνουν διόδια στην περιοχή της Ιεροπηγής για την απόσταση των 36 χιλιομέτρων από το Άργος Ορεστικού έως την Κρυσταλλοπηγή (θα χρεώνει από 01/01/2016). Επίσης, μπαίνει σταθμός στον Αλιάκμονα για τη διαδρομή από την Καστοριά έως το Άργος Ορεστικού (απόσταση 36,1 χιλιόμετρα με ημερομηνία έναρξης χρέωσης επίσης την 01/01/2016.
 2. Στον Κάθετο Άξονα Χαλάστρας Ευζώνων, μπαίνουν διόδια στην θέση Εύζωνοι για την απόσταση των 47 χιλιομέτρων από Γέφυρα του Αγίου Αθανασίου έως τους Ευζώνους. Ημερομηνία χρέωσης: 01/01/2016
 3. Τέλος στον κάθετο άξονα Θεσσαλονίκης (Λαγκαδά)-Προμαχώνα μπαίνουν δύο σταθμοί: ένας στον Προμαχώνα για τη διαδρομή Λευκώνα-Προμαχώνα που θα χρεώνει από 1ηΑπριλίου 2015 και ένας στη θέση Στρυμονικό για τη διαδρομή Λαγκαδά-Λευκώνα που θα χρεώνει από 01/01/2016.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ-ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ