Τι κρύβουν αιφνίδιες αυξήσεις στα ΙΧ έως…38.000 ευρώ

Τι κρύβουν αιφνίδιες αυξήσεις στα ΙΧ έως…38.000 ευρώ
 Απίστευτο και όμως αληθινό: στην Ελλάδα της κρίσης κάποιοι εισαγωγείς αυτοκινήτων, προχώρησαν σε αιφνιδιαστικές ανατιμήσεις στις εργοστασιακές τιμές των ΙΧ, παρασύροντας και τις τιμές λιανικής. Οι αυξήσεις δεν είναι «αθώες» καθώς, φαίνεται να κρύβουν την ιστορία των υποτιμολογήσεων για την οποία έχει ήδη επιληφθεί το ΣΔΟΕ

Του Γιώργου Κ. Ανδρή

[email protected]

Νέα τροπή λαμβάνει το θέμα που ερευνά το ΣΔΟΕ σχετικά με τις υποτιμολογήσεις καινούριων αυτοκινήτων από κάποιες εισαγωγικές εταιρείες μερικές εκ των οποίων προχώρησαν πρόσφατα σε αύξηση των εργοστασιακών αξιών (CIF) σε κάποια μοντέλα τους αυξάνοντας παράλληλα και τις αξίες λιανικής.

Στελέχη του ΣΔΟΕ μετά από τη συγκεκριμένη εξέλιξη κάνουν λόγο στο F-Press για «έμμεση παραδοχή των υποτιμολογήσεων» και θα πρέπει να κάνουν συμπληρωματική έκθεση στο έτοιμο πόρισμα που θα παραδώσουν στον Οικονομικό Εισαγγελέα.

Ειδικότερα κάποιες εισαγωγικές εταιρείες προχώρησαν σε αύξηση των αξιώνCIF, κυρίως εμπορικών μοντέλων με κινητήρες χαμηλού κυβισμού, έως και 80% μέσα σε διάστημα 2 μηνών με άμεσο αντίκτυπο στην αξία λιανικής. Με τη συγκεκριμένη ενέργεια εκτιμούν τα στελέχη του ΣΔΟΕ πως οι εισαγωγικές «πιάστηκαν» μόνες τους στη «φάκα» καθώς δεν είναι δυνατόν μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να αυξηθούν οι εργοστασιακές αξίες μοντέλων που δεν έχουν αλλάξει. Μάλιστα εκτιμούν πως οι εξαιρετικά χαμηλές αξίεςCIFπου δήλωναν κάποιες εισαγωγικές στην Υπηρεσία Αξιών είχαν μοναδικό στόχο την καταβολή μειωμένων δασμών με αποτέλεσμα να χάνει το Δημόσιο εκατομμύρια ευρώ ενώ αντίθετα οι εισαγωγικές να αυξάνουν τα κέρδη τους. Επίσης το ΣΔΟΕ εκτιμά πως οι μεταβολές των εργοστασιακών αξιών προς τα πάνω που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των δασμών μέρος των οποίων επιβαρύνει τους καταναλωτές από την αύξηση των τιμών λιανικής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε οι αξίες λιανικής μετά από την αύξηση των εργοστασιακών αξιών αυξήθηκαν από 500 έως και 38.000 ευρώ!

Πάντως κάποια άλλη εισαγωγική που επίσης αύξησε τις αξίεςCIFεμφανίζει μεγάλες αποκλίσεις τιμών μεταξύ των μοντέλων της. Ειδικότερα μοντέλο μικρής κατηγορίας εμφανίζεται να έχει αξίαCIFυψηλότερη από την αντίστοιχη αξία μοντέλου πολύ μεγαλύτερης κατηγορίας το οποίο βέβαια προσδιορίζεται και στις αξίες λιανικής τους που αν τις συγκρίνει κανείς θα αντιληφθεί πως το μεγαλύτερο μοντέλο κοστίζει επιπλέον 25.000 ευρώ από την τιμή λιανικής του μικρότερου...

Στελέχη του ΣΔΟΕ επισήμαναν στοF-Pressπως θα περάσουν από έλεγχο όλες οι εισαγωγικές εταιρείες και μάλιστα ανασύρονται και καταγγελίες επαγγελματιών του χώρου που είχαν γίνει στο παρελθόν οι οποίες θα εξεταστούν και θα συμπεριληφθούν στο πόρισμα…

Όλες οι ανατιμήσεις που έχουν καταγραφεί στην αγορά, είναι στη διάθεση του fpress.gr. Θα επανέλθουμε όταν ολοκληρωθεί η συμπληρωματική έκθεση από το ΣΔΟΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ