Θέλετε καινούργιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο; - Ξεχάστε την επιδότηση έως 8.000 ευρώ

Θέλετε καινούργιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο; - Ξεχάστε την επιδότηση έως 8.000 ευρώ

Εχουν εξαντληθεί τα προβλεπόμενα κονδύλια του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»

Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» έδωσε σημαντική ώθηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σκούτερ, ποδηλάτων και πατινιών στην Ελλάδα χάρη στις γενναίες επιδοτήσεις, που έφταναν -υπό προϋποθέσεις- έως τις 8.000 ευρώ για την αγορά ενός αμιγώς ηλεκτροκίνητου μοντέλου.

Ωστόσο τα προβλεπόμενα κονδύλια εξαντλήθηκαν και έτσι δεν είναι πλέον δυνατή η υποβολή νέων αιτήσεων για την επιδοτούμενη αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος. Η είδηση έγινε γνωστή από επίσημη ανακοίνωση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου (Σ.Ε.Α.Α.), στην οποία επισημαίνεται ότι το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας και αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:
«Με την αγορά των ηλεκτρικών να αναπτύσσεται σταθερά και τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (BEV) να φτάνουν πλέον στο 5% των συνολικών πωλήσεων, εξαντλήθηκαν τον περασμένο μήνα οι πόροι (επιδοτήσεις) του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» χωρίς πλέον να γίνονται δεκτές άλλες αιτήσεις υπαγωγής.

Όπως ανακοινώθηκε, το Υπουργείο Μεταφορών επεξεργάζεται με προτεραιότητα τα επόμενα βήματα, ώστε να ενισχυθεί η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και η χώρα μας να συγκλίνει ακόμη περισσότερο με τις ευρωπαϊκές επιδόσεις (βλ. 21% “BEVs” στην ΕΕ τον περασμένο Αύγουστο).

Ο ΣΕΑΑ υποστηρίζει απολύτως την προσπάθεια της πολιτείας για εξηλεκτρισμό των αυτοκινήτων, πρέπει όμως παράλληλα να υπενθυμιστεί το τεράστιο πρόβλημα του υπέργηρου στόλου, του παλαιότερου στην ΕΕ.

Για να μειωθούν οι πολύ αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία, λόγω της ρύπανσης, την οδική ασφάλεια και το κυκλοφοριακό εξαιτίας των παλαιών οχημάτων, δεν αρκεί δυστυχώς μόνο η είσοδος «καθαρών» αυτοκινήτων.

Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα παροχής κινήτρων για την κυκλοφορία των νεότερων οχημάτων στις πόλεις και αυστηροί έλεγχοι τεχνικής επάρκειας στα κυκλοφορούντα, ιδιαιτέρως στα παλαιότερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ