ΗΠΑ: 12 δισ. δολ. σε αυτοκινητοβιομηχανίες για προηγμένα οχήματα

 ΗΠΑ: 12 δισ. δολ. σε αυτοκινητοβιομηχανίες για προηγμένα οχήματα

 

Το UAW έχει προειδοποιήσει ότι μια ταχεία αλλαγή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας σε πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, το Οχάιο, το Ιλινόις και την Ιντιάνα 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσφέρει 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και δάνεια σε αυτοκινητοβιομηχανίες και προμηθευτές για να μετασκευάσουν τα εργοστάσιά τους για την παραγωγή ηλεκτρικών και άλλων προηγμένων οχημάτων, δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ.

«Ενώ μεταβαίνουμε στα ηλεκτρικά οχήματα, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να μεταβούν στη θέση τους, ότι δεν θα μείνει κανένας εργαζόμενος εκτός», είπε στους δημοσιογράφους ο Γκράνχολμ, πρώην κυβερνήτης της πολιτείας κατασκευής αυτοκινήτων Μίσιγκαν.

Οι επιχορηγήσεις επιτάχυνσης και άλλες επιδοτήσεις για τη χρηματοδότηση της μετατροπής υφιστάμενων εργοστασίων αυτοκινήτων για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Λευκό Οίκο να αμβλύνει την κριτική από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και το σωματείο United Auto Workers (UAW) σχετικά με τους προτεινόμενους περιβαλλοντικούς κανόνες που στοχεύουν να βοηθήσουν στην έναρξη της εποχής των EV.

Το UAW έχει προειδοποιήσει ότι μια ταχεία αλλαγή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας σε πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, το Οχάιο, το Ιλινόις και την Ιντιάνα.

Την περασμένη εβδομάδα, τα μέλη της UAW ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της έγκρισης απεργίας στις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τους μισθούς και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα πριν από τη λήξη της τρέχουσας τετραετούς σύμβασης στις 14 Σεπτεμβρίου.

Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της UAW, Shawn Fain, επαίνεσε την ανακοίνωση, λέγοντας ότι η πολιτική «καθιστά σαφές στους εργοδότες ότι η μετάβαση των EV πρέπει να περιλαμβάνει ισχυρές συνδικαλιστικές συνεργασίες με τα υψηλά πρότυπα αμοιβής και ασφάλειας για τα οποία έχουν αγωνιστεί και κερδίσει γενιές μελών της UAW».

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι «η οικοδόμηση μιας οικονομίας καθαρής ενέργειας μπορεί και πρέπει να προσφέρει μια ευκαιρία κερδοφόρα για τις εταιρείες αυτοκινήτων και τους συνδικαλισμένους εργαζομένους που έχουν αγκυροβολήσει την αμερικανική οικονομία για δεκαετίες».

Ο Fain έχει ορκιστεί να σώσει ένα εργοστάσιο Jeep στο Belvidere του Ιλινόις, το οποίο η Stellantis ετοιμάζει για κλείσιμο. Η αυτοκινητοβιομηχανία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το εργοστάσιο να αποκτήσει ένα νέο προϊόν με κρατική βοήθεια.

Όταν ρωτήθηκε για τις πιθανότητες οι επιχορηγήσεις να κρατήσουν ανοιχτό αυτό το εργοστάσιο, ο Granholm είπε ότι τα εργοστάσια που είχαν δημιουργηθεί γύρω από τις κοινότητες είναι "πρωταρχικά για την αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών χρηματοδότησης".

Δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις εργασίας για τις εταιρείες για να λάβουν τη χρηματοδότηση, αλλά έργα που έχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να λάβουν τη χρηματοδότηση, δήλωσε αξιωματούχος του Τμήματος Ενέργειας στην πρόσκληση.

Η διοίκηση θα προσφέρει επίσης χρηματοδότηση 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εγχώριους κατασκευαστές μπαταριών, είπε ο Granholm.

Για τα προηγμένα οχήματα, 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις θα προέλθουν από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού που ψηφίστηκε από τους Δημοκρατικούς πέρυσι, και 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια θα προέλθουν από το Γραφείο Προγράμματος Δανείων του Υπουργείου Ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ