Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ για τον πρώην επικεφαλής της Audi - Oμολόγησε την απάτη με τις εκπομπές ρύπων

Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ για τον πρώην επικεφαλής της Audi - Oμολόγησε την απάτη με τις εκπομπές ρύπων

Ο πρώην επικεφαλής της Audi Ρούπερτ Στάντλερ συμφώνησε σήμερα να ομολογήσει την απάτη που είχε στηθεί με τις εκπομπές ρύπων των πετρελαιοκινητήρων, με αντάλλαγμα ποινή με ανασταλτικό χαρακτήρα και πρόστιμο.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο κ. Στάντλερ δήλωσε σήμερα στο Κρατιδιακό Δικαστήριο του Μονάχου ότι δέχεται τη συμφωνία που του προτάθηκε, προκειμένου να αποφύγει την περαιτέρω διαδικασία και τη φυλάκιση. Το πρόστιμο που θα του επιβληθεί ανέρχεται σε 1,1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ η ομολογία θα πρέπει να κατατεθεί εντός δύο εβδομάδων.

Η ποινική διαδικασία σχετικά με την παραποίηση των τιμών των ρύπων για πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα του Ομίλου Volkswagen που αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, συνεχίζεται για περισσότερο από δυόμιση χρόνια, ενώ ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Audi βρίσκεται σε δίκη από τον Σεπτέμβριο του 2020, μαζί με τον πρώην υπεύθυνο για τους κινητήρες της εταιρίας και διευθυντή ανάπτυξης της Porsche Βόλφγκανγκ Χατς και έναν ακόμη μηχανικό.

Μέχρι τώρα ο Ρούπερτ Στάντλερ αρνείτο τις κατηγορίες, ενώ ο κ. Χατς και ο μηχανικός ομολόγησαν ότι έγιναν παρεμβάσεις στους κινητήρες. Αυτό, σύμφωνα με την Εισαγγελία, σημαίνει ότι οι νόμιμες τιμές καυσαερίων τηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών, αλλά όχι μετά. Επιπλέον, ο κ. Στάντλερ δεν απέτρεψε την πώληση των εν λόγω αυτοκινήτων ούτε μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

Το δικαστήριο εκτιμά ότι οι περισσότερες από τις κατηγορίες έχουν στοιχειοθετηθεί και οι κατηγορούμενοι απειλούνταν με ποινές φυλάκισης από ενάμιση έως δύο χρόνια, η οποία, σύμφωνα με την πρόταση του δικαστή, θα μπορούσε να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα εάν ομολογούσαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ