Πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις: Η διαδικασία υπαγωγής – Διευκρινίσεις e-ΕΦΚΑ

Πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις: Η διαδικασία υπαγωγής – Διευκρινίσεις e-ΕΦΚΑ

Στην παρούσα ρύθμιση μπορούν, κατόπιν αιτήματός τους, να υπαχθούν οφειλέτες που τηρούν ρύθμιση 12 δόσεων του ν.4152/13

Με την εγκύκλιο 36/2022 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 4997/2022 «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», με τις οποίες αντικαθίσταται η υποπαρ. ΙΑ.1 παρ. ΙΑ άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 και ευθυγραμμίζεται το εύρος των επιτρεπόμενων δόσεων της πάγιας ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών με το εύρος των επιτρεπόμενων δόσεων της πάγιας ρύθμισης των βεβαιωμένων οφειλών προς την Α.Α.Δ.Ε. και γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:

  1. Πεδίο εφαρμογής

Στο πεδίο εφαρμογής των κοινοποιούμενων διατάξεων υπάγονται ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) και τους λοιπούς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, προσθέτων τελών, τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, προστίμων και λοιπών συνδεδεμένων με αυτές επιβαρύνσεων, οι οποίες έχουν βεβαιωθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.).

  1. Όροι ρύθμισης

Κατόπιν υποβολής αίτησης του οφειλέτη, οι προαναφερόμενες οφειλές δύνανται να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται:

α) σε δύο (2) έως είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις ή
β) σε δύο (2) έως σαράντα οκτώ (48) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται μετά από ουσιαστικό έλεγχο.

  • Επισημαίνεται ότι το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της εν λόγω ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πενήντα (50) ευρώ.

Το ποσό της κύριας οφειλής που υπάγεται στην παρούσα ρύθμιση επιβαρύνεται από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, προσαυξημένο κατά πέντε (5) εκατοστιαίες μονάδες, ετησίως υπολογισμένο.

  1. Ευεργετήματα από τη ρύθμιση – Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

Με την υπαγωγή στη ρύθμιση των κοινοποιούμενων διατάξεων, κατά τη διάρκεια αυτής και εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής:

  • Χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας κατά τις ισχύουσες διατάξεις.
  • Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη, κατά το άρθρο 1 του α.ν. 86/1967, και η σχετική δικογραφία τίθεται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Για την τυχόν απώλεια της ρύθμισης, το Κ.Ε.Α.Ο. υποχρεούται να ενημερώσει αμελλητί, με σχετική βεβαίωση του χρόνου απώλειας της ρύθμισης και του υπολειπόμενου οφειλόμενου χρέους, τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ο οποίος με πράξη του ανασύρει τη δικογραφία από το αρχείο και συνεχίζει την ποινική διαδικασία.

Ο διανυθείς χρόνος από την παύση της ποινικής διαδικασίας μέχρι τον χρόνο απώλειας της ρύθμισης δεν υπολογίζεται στον χρόνο παραγραφής της πράξης, κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019), περί αναστολής της παραγραφής. Σε περίπτωση ρύθμισης από οφειλέτη, που έχει απολέσει ρύθμιση στο παρελθόν για την ίδια οφειλή, αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη, κατά το άρθρο 1 του α.ν. 86/1967, και αναστέλλεται η παραγραφή του ποινικού αδικήματος, κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα.

  • Αναστέλλεται η εκτέλεση ποινής που έχει επιβληθεί ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, αυτή διακόπτεται.
  • Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων. Εάν ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.
  • Αναστέλλεται ο χρόνος παραγραφής των οφειλών.

Ειδικά για τη διαχείριση της ποινικής διαδικασίας θα ακολουθήσουν σχετικές οδηγίες.

  1. Διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση

Η αίτηση για υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση υποβάλλεται στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. Ευνόητο είναι ότι οι οφειλέτες θα πρέπει να εγγραφούν/πιστοποιηθούν ως χρήστες των εν λόγω υπηρεσιών σε περίπτωση που δεν είναι ήδη πιστοποιημένοι.

Οφειλέτες με αντικειμενική αδυναμία πιστοποίησης, όπως είναι ήδη γνωστό, προκειμένου να καταστούν χρήστες των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο., υποβάλλουν σχετικό αίτημα μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Αίτημα Εξυπηρέτησης- Ηλεκτρονικό Ραντεβού» στην κατηγορία «Κ.Ε.Α.Ο. > Ταυτότητα Οφειλέτη» στον ιστότοπο του e- Ε.Φ.Κ.Α..

Οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από τη δυνατότητα πιστοποίησης, υποβάλλουν αίτημα υπαγωγής στην αρμόδια υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο. . Αρμόδια όργανα για την έκδοση της απόφασης υπαγωγής στην παρούσα ρύθμιση είναι οι προϊστάμενοι των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Κ.Ε.Α.Ο. στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων ανήκουν οι οφειλές.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση και προκειμένου αυτή να καταστεί ενεργή, θα πρέπει ο οφειλέτης να καταβάλει το ποσό της πρώτης δόσης.

  • Η πρώτη (1η) δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Καταβολές προς Κ.Ε.Α.Ο., διενεργούνται μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ) με τη χρήση της Ταυτότητας Οφειλέτη την οποία οι οφειλέτες αποκτούν μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο..

Επισημαίνεται ότι για την καταβολή των δόσεων δεν απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.

  1. Απώλεια ρύθμισης

Η απώλεια της ρύθμισης επέρχεται εάν:

  • Δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα δεύτερη δόση εντός εκάστου δωδεκαμήνου ρύθμισης.
  • Δημιουργηθεί νέα οφειλή.

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση πληρωμής μιας (1) δόσης ανά δωδεκάμηνο και η καταβολή αυτής γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί του ποσού της δόσης.
Η απώλεια της πάγιας ρύθμισης συνεπάγεται:

  • την απώλεια των ευεργετημάτων αυτής,
  • την κατάσταση ως απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής που παραμένει ανεξόφλητο και των αναλογούντων σε αυτό προσαυξήσεων,
  • την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα,
  • την απαγόρευση υπαγωγής της οφειλής σε νέα ρύθμιση, μετά τη μη εμπρόθεσμη καταβολή και δεύτερης δόσης εντός του δωδεκαμήνου.
  1. Προσαρμογή λογισμικού

Για την εφαρμογή των κοινοποιούμενων, με την παρούσα, διατάξεων και συγκεκριμένα για την υπαγωγή των οφειλετών σε σχήμα ρύθμισης έως 24 δόσεις, τροποποιήθηκε σχετικά ο τύπος ρύθμισης 66 – Ν.4152/13 ΠΑΡ.ΙΑ.ΙΑ1 ΠΑΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ.

Αντίστοιχα τροποποιήθηκαν και οι τύποι ρύθμισης: 89 (Υπεύθυνοι), 91 (Παράλληλη Πάγια Ν.4321/15), 92 (Παράλληλη Πάγια Ν.4305/14), 700 (Παράλληλη Πάγια Ν.4611/19 Αρθρ.17) και 707 (Παράλληλη Πάγια Ν.4611/19 Αρθρ. 17 – Υπεύθυνοι). Για τις οφειλές που βεβαιώνονται μετά από ουσιαστικό έλεγχο (ΠΕΕ, ΠΕΠΕΕ, ΠΕΠΤ, ΠΕΠ, ΠΕΑΠ, ΠΕΠΑΕ) και οι οποίες δύναται να ρυθμιστούν σε έως και 48 δόσεις δημιουργήθηκε ο τύπος 531.

Αντίστοιχα για την υπαγωγή οφειλών που προέρχονται από ουσιαστικό έλεγχο σε 48 δόσεις και καταλογίστηκαν εις βάρος οφειλετών που τηρούν ρύθμιση του ν.4611/2019, δημιουργήθηκε ο τύπος ρύθμισης 534 (Παράλληλη Πάγια Ν.4611 /19 Αρθρ.17 – 48 δόσεις).

Δυνατότητα υποβολής αίτησης ρύθμισης σε 48 δόσεις θα παρασχεθεί σε επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

  1. Διευκρινίσεις

Στην παρούσα ρύθμιση μπορούν, κατόπιν αιτήματός τους, να υπαχθούν οφειλέτες που τηρούν ρύθμιση 12 δόσεων του ν.4152/13 όπως αυτός ίσχυε πριν την ψήφιση του παρόντος, προκειμένου να επωφεληθούν από τους ευνοϊκούς όρους των νέων ισχυουσών διατάξεων.

Η δυνατότητα αυτή, που παρέχεται ήδη μέσω του ΟΠΣ, σύντομα θα παρασχεθεί και μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο.. Μέχρι τότε οι οφειλέτες θα απευθύνονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. αιτούμενοι την απώλεια της προηγούμενης ρύθμισης, ώστε στη συνέχεια να προβούν μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο. στη νέα ρύθμιση ν. 4997/2022.

Η δυνατότητα παρέχεται αποκλειστικά για οφειλές που έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, δηλαδή σε ρυθμίσεις του ν.4152/13 που φέρουν ημερομηνία αίτησης έως 28/11/2022.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση που το αίτημα αφορά παράλληλη πάγια ρύθμιση, δυνατότητα υπαγωγής στο μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, βάσει των νέων διατάξεων, παρέχεται αποκλειστικά για τις οφειλές που είχαν ήδη ενταχθεί στο προηγούμενο σχήμα πάγιας ρύθμισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ