Εδώ και τώρα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους για να πέσει χρήμα στην αγορά

Με εφάπαξ καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους η κυβέρνηση ρίχνει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ στην αγορά μέσα στον Οκτώβριο

Εδώ και τώρα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους για να πέσει χρήμα στην αγορά

Την άμεση καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους –ακόμη και στους συνταξιούχους του δημοσίου για τους οποίους δεν έχει κατατεθεί ακόμη η σχετική νομοθετική ρύθμιση- προωθεί η κυβέρνηση.

Από τις αρχές του φθινοπώρου εκτιμάται ότι η φετινή ύφεση θα γίνει περισσότερο αισθητή από την έναρξη της πανδημίας οπότε κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να «πέσει χρήμα» στην αγορά. Μόνο από την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, η ένεση ρευστότητας θα ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ. Πρακτικά, το κόστος των αναδρομικών που προκύπτουν από τις αντισυνταγματικές κρατήσεις που έγιναν στο 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαίου 2016, φτάνει στα 1,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αν αφαιρεθούν οι φόροι και οι κρατήσεις, το ποσό θα περιοριστεί περίπου κατά 200-300 εκατ. ευρώ. Από την άλλη βέβαια, τον Οκτώβριο θα καταβληθούν και τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Ειδικά όσοι βγήκαν στη σύνταξη μετά το 2016, θα πάρουν τα χρήματα άμεσα.

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, έχει νομοθετηθεί η καταβολή μόνο για όσους προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ κλπ. Για τους συνταξιούχους του δημοσίου, εκκρεμεί η σχετική δικαστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο προωθείται η άποψη ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να περιμένει. Δεδομένου ότι η απόφαση έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί, το καλύτερο θα ήταν να γίνει κοινή και άμεση καταβολή των ποσών σε όλους τους συνταξιούχους καθώς με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει και ουσιαστική ένεση ρευστότητας σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. Εκτιμάται δε ότι όσο πιο γρήγορα πέσει το χρήμα στην αγορά, τόσο περισσότερο θα αυξηθούν οι πιθανότητες να «συγκρατηθεί» η ύφεση κατά το τέταρτο και καθοριστικό, όπως εξελίσσεται η χρονιά, τέταρτο τρίμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ