Αναδρομικά «εδώ και τώρα» με «κούρεμα» ή όλο το ποσό σε ετήσιες δόσεις

Στον «κακό» προϋπολογισμό του 2020 «φορτώνει» η κυβέρνηση όλο το δημοσιονομικό κόστος των αναδρομικών στους συνταξιούχους

Αναδρομικά «εδώ και τώρα» με «κούρεμα» ή όλο το ποσό σε ετήσιες δόσεις

Σενάριο εφάπαξ καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους με ένα «κούρεμα» επί του συνολικού ποσού και υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα παραιτηθούν κάθε περαιτέρω νομικής διεκδίκησης «κυκλοφορεί» στο υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση, μετά την έκδοση της απόφασης του Σ.τ.Ε έχει ήδη αποφασίσει να «φορτώσει» στον φετινό προϋπολογισμό όλο το δημοσιονομικό κόστος που προκύπτει από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο η κυβέρνηση θέλει να συγκρατήσει στην περιοχή του 1-1,2% του ΑΕΠ δηλαδή κοντά στα 2 δις. ευρώ. Ναι μεν οι υπολογισμοί δείχνουν ότι τα χρήματα που διεκδικούν οι συνταξιούχοι μπορεί να φτάνουν στα 3,5-3,9 δις. ευρώ αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι το «μεικτό» ποσό των διεκδικήσεων. Αν αφαιρεθεί ο φόρος, οι εισφορές υπέρ υγείας και η εισφορά αλληλεγγύης που αναλογεί, το καταβλητέο ποσό περιορίζεται κατά τουλάχιστον 1,3 έως 1,5 δις. ευρώ δεδομένου μάλιστα ότι τα περισσότερα χρήματα πρέπει να επιστραφούν σε συνταξιούχους με αποδοχές άνω των 1300 ευρώ μηνιαίως. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για συνταξιούχους οι οποίοι φορολογούνται με υψηλούς συντελεστές της τάξεως του 29-36% βάσει της κλίμακας που ίσχυε το 2015 (δηλαδή στην χρονιά στην οποία αφορούσαν τα αναδρομικά).

Ο δεύτερος τρόπος περιορισμού του τελικού κόστους (και δημοσιονομικά και ταμειακά) είναι ακριβώς αυτό το σενάριο: τα χρήματα «εδώ και τώρα» αλλά με κούρεμα και παραίτηση δικαιώματος περαιτέρω διεκδικήσεων μέσω της δικαστικής οδού. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό κόστος που θα προκύψει θα «περάσει» στον φετινό προϋπολογισμό αλλά ταμειακά, θα επιβαρύνει και τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών δεδομένου ότι πολλοί συνταξιούχοι μπορεί να μην επιλέξουν τη λύση «όλα τα λεφτά μπροστά».

Το δεδομένο είναι ότι ο «συμβιβασμός» που θα προτείνει η κυβέρνηση, θα αφορά σε όλους τους συνταξιούχους ακόμη και σε αυτούς που δεν καλύπτονται από την απόφαση του Σ.τ.Ε ή τους συνταξιούχους του δημοσίου που πρέπει να εξασφαλίσουν αντίστοιχη απόφαση από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους. Δηλαδή, το ζητούμενο είναι σε μια ούτως ή άλλως ταραχώδη χρονιά και από οικονομικής άποψης, να κλείσει οριστικά και η συγκεκριμένη εκκρεμότητα. Οι τελικές ανακοινώσεις –με ή χωρίς το σενάριο του «όλα τα λεφτά μπροστά» αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ