Η Ελλάδα δεν γνωρίζει πόσα επιδόματα αναπηρίας χορηγεί και σε ποιους

Η Ελλάδα δεν γνωρίζει πόσα επιδόματα αναπηρίας χορηγεί και σε ποιους
Τα εκρηκτικά ποσοστά των αναπηρικών συντάξεων –ως αναλογία του συνόλου των συντάξεων- θέτει ως στόχο το υπουργείο Εργασίας ενεργοποιώντας το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπήρων.

Ζητούμενο, μέχρι το 2015, ο αριθμός των αναπηρικών συντάξεων να έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 70.000 κάτι άλλωστε που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση. Με κλήρωση θα επιλέγονται οι γιατροί που θα πιστοποιούν τα ποσοστά αναπηρίας προκειμένου να αποφεύγονται οι συναλλαγές.

Με την λειτουργία του Κέντρου – το οποίο επί της ουσίας θα στηριχτεί στους μηχανισμούς του ΙΚΑ- θα σταματήσουν να λειτουργούν όλες οι επιτροπές που υπήρχαν σε επίπεδο νομαρχιών και δήμων. Γίνεται πλέον το αυτονόητο – δηλαδή συγκεντρώνεται η ευθύνη για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων σε έναν φορέα προκειμένου να σταματήσουν τα κραυγαλέα στατιστικά που ήρθαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας μέσα από τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης:
Στοιχείο 1ο: Το ελληνικό δημόσιο δια του υπουργού Εργασίας παραδέχεται δημοσίως ότι δεν γνωρίζει πόσα επιδόματα καταβάλλονται σε ανάπηρους κάνοντας λόγο για έναν γενικό αριθμό που κυμαίνεται από 600-700 χιλιάδες άτομα
Στοιχείο 2ο: Στον ΟΓΑ, το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων φτάνει στο 16,58% και στο ΙΚΑ στο 11,7%.
Στοιχείο 3ο: Σε κλειστές κοινωνίες οι ίδιοι γιατροί χορηγούν τα πιστοποιητικά επί χρόνια. Αυτό δημιουργεί, όπως είναι αυτονόητο, συνθήκες συνδιαλλαγής. Όπως ανακοινώθηκε από τον Γιώργο Κουτρουμάνη, το ζητούμενο είναι να μειωθούν τα ποσοστά των αναπηρικών συντάξεων. Μάλιστα προσδιορίστηκαν και συγκεκριμένοι στόχοι: το 16,58% του ΟΓΑ να γίνει 12%, το 10,06% του ΟΑΕΕ να γίνει 8% και το 11,57% του ΙΚΑ να γίνει 9%. Αν όλα αυτά υλοποιηθούν, τουλάχιστον 70.000 άτομα θα σταματήσουν να εισπράττουν αναπηρικές συντάξεις. Στο καθαρά πρακτικό σκέλος τώρα, θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

• Όσοι έχουν πάρει οριστική σύνταξη, δεν θα θιγούν ούτε θα επανεξεταστούν • Όσοι έχουν προσωρινές συντάξεις, όταν θα έρθει η ώρα της επανεξέτασης, θα περνούν από το ασφαλιστικό τους ταμείο, θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά και θα ειδοποιούνται να περάσουν για εξέταση από το νέο κέντρο.

• Όσοι θελήσουν να βγάλουν πιστοποιητικό αναπηρίας για να πάρουν κάποιο επίδομα, θα απευθύνονται κατευθείαν στο Κέντρο. Μάλιστα, γι’ αυτούς θα προβλέπεται και χρέωση της τάξεως των 46 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ