Πώς και πότε θα πληρωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις

Περισσότερες από 328.000 παροχές σε εκκρεμότητα – Το σχέδιο αποπληρωμής

Πώς και πότε θα πληρωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις

Και ο αριθμός αυτών... 328.679. Τόσες είναι οι αιτήσεις για συντάξεις πάσης φύσεως και τα εφάπαξ βοηθήματα που βρίσκονται στο... συρτάρι με τους δικαιούχους να περιμένουν ακόμη και δύο χρόνια τη... λύτρωση. Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας εμφανίζεται καθησυχαστικό ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2018 θα τους έχει εξυπηρετήσει όλους. Και επικουρικά και κύριες συντάξεις και εφάπαξ, όλα στη... θέση τους. Παρά τις "υποσχέσεις" όμως και τα φυλλάδια που διανεμήθηκαν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο υπουργείο γνωρίζουν ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Εκτός από τις 328.679 συντάξεις και βοηθήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, υπάρχει και το τεράστιο θέμα του επανυπολογισμού όλων των συντάξεων προκειμένου να προκύψει η προσωπική διαφορά και να γίνει το "κούρεμα" από τις αρχές του 2019. 

Περίπου ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν έχουν ακόμη πλήρη εικόνα για το πώς θα υπολογίσουν εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις. Όπου υπάρχει διαδοχική ασφάλιση -δηλαδή ένσημα σε περισσότερα από ένα ταμεία ασφάλισης- όπου υπάρχει θέμα υπολογισμού συντάξεων χηρείας, τα ερωτήματα είναι πολλά και αναπάντητα. Οι επιτροπές που έχουν αναλάβει να συντάξουν τις εγκυκλίους που χρειάζονται, βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία συνεδριάσεων ενώ είναι αμφίβολο αν θα βρεθεί λύση που θα αποτυπώνει το "γράμμα του νόμου". Πώς θα υπολογίσεις συντάξιμες αποδοχές του θανόντος προκειμένου στη συνέχεια να βγάλεις τη σύνταξη χηρείας; Πώς θα βρεις συντάξιμες αποδοχές ενός συνταξιούχου που έχει πάρει σύνταξη πριν από 15 χρόνια χωρίς να υπάρχει καν μηχανογραφική υποστήριξη; Στελέχη της αγοράς που γνωρίζουν πολύ καλά το ασφαλιστικό, υποστηρίζουν ότι αργά ή γρήγορα η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου θα καταφύγει σε... παραδοχές προκειμένου να υπολογίσει τις συντάξιμες αποδοχές. Δηλαδή, δεν θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος αποδοχών καθ’όλη τη διάρκεια του εργασιακού νόμου όπως ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου αλλά ο τελευταίος μισθός μειωμένος κατά ένα ποσοστό το οποίο θα οριστεί με απόφαση. Η μεταβολή του συντάξιμου μισθού θα μπορεί να γίνει με βάση οικονομικούς δείκτες όπως ο δείκτης τιμών καταναλωτή.

Αν το υπουργείο καταλήξει στη λύση των παραδοχών, είναι πολύ πιθανό να ανοίξει τον δρόμο για χιλιάδες προσφυγές στη δικαιοσύνη. Ιδού το ερώτημα. Πώς θα υπολογιστούν οι συντάξιμες αποδοχές ενός παλαιού εργαζομένου ο οποίος επί σειρά ετών πλήρωνε ασφαλιστικές εισφορές για 14 μισθούς (και δώρο Χριστουγέννων και επίδομα αδείας και δώρο Πάσχα); Αν δεν ληφθούν υπόψη οι εισφορές που καταβλήθηκαν επί 10ετίες, για τους δύο επιπλέον μισθούς, η σύνταξη μετά τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς μπορεί να βγει μικρότερη κατά 10%. Δεν θα αντιδράσει ο συνταξιούχος αν του περικοπεί η σύνταξη περισσότερο από όσο χρειάζεται;

Οι συντάξεις στα συρτάρια

Το υπουργείο Εργασίας, θέλοντας να απαντήσει στην κριτική που του ασκείται για την καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την μέχρι τώρα πορεία απονομής. Τα στοιχεία μοιράστηκαν υπό μορφή «φυλλαδίου» το οποίο διανεμήθηκε στη ΔΕΘ. Τι προκύπτει; Ότι ενώ την 1/1/2015 εκκρεμούσαν περίπου 357 χιλιάδες συντάξεις και επιδόματα, τώρα ο αριθμός έχει μειωθεί στις 330.000. Εννοείται ότι στα δυόμιση χρόνια που έχουν περάσει, έχουν κατατεθεί δεκάδες χιλιάδες νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Είναι προφανές όμως ότι το πρόβλημα παραμένει ενώ το γεγονός ότι υπάρχει προοπτική επίλυσης μέχρι το τέλος του 3ουμνημονίου οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο: στην πίεση των δανειστών. Η καταβολή των συντάξεων είναι προαπαιτούμενο της 3ηςαξιολόγησης (σ.σ υπάρχει η ρήτρα να ξεκαθαρίσει άμεσα το 30%) ενώ υπάρχει και η σχετική εγκεκριμένη δαπάνη. Με βάση τα στοιχεία:

  • Την 1/1/2015, εκκρεμούσαν 357.544 παροχές από τις οποίες οι 163.922 αφορούσαν απλήρωτες κύριες συντάξεις. Στο διάστημα από την 1/1/2015 έως και τις 30/06/2017 εκδόθηκαν συνολικά 402.713 παροχές από τις οποίες 291.779 ήταν κύριες συντάξεις.
  • Τον Ιούνιο του 2017, οι εκκρεμότητες του υπουργείου Εργασίας ήταν οι εξής:
  1. Υπήρχαν 104.243 εκκρεμείς κύριων συντάξεων οι δικαιούχοι των οποίων δεν έχουν καν εισπράξει προσωρινή σύνταξη
  2. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται αυτή τη στιγμή 36.337 προσωρινές συντάξεις
  3. Δεν έχουν αποδοθεί 126.022 επικουρικές συντάξεις
  4. Δεν έχουν απονεμηθεί 62.077 εφάπαξ επιδόματα. Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι έχουν εξασφαλιστεί 600 εκατομμύρια ευρώ για την καταβολή επιπλέον 60.000 επιδομάτων μέχρι και τον Ιούνιο του 2018 οπότε και προγραμματίζεται να έχει εξοφληθεί το σύνολο των δικαιούχων.
  • Από τις αρχές του χρόνου και έως τις 30 Ιουνίου είχαν εκδοθεί συνολικά 79.561 συνταξιοδοτικές αποφάσεις (οριστικές, προσωρινές και απορριπτικές) και ταυτόχρονα έχει εξασφαλιστεί ειδική χρηματοδότηση 1,184 δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν έως τις 30 Ιουνίου 2018 όλες οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ