Το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό
Περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων και εναλλακτικά σενάρια για τις εισφορές αγροτών και επιστημόνων περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τον απεγκλωβισμό από τις συμπληγάδες του ασφαλιστικού και των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.


Στο σχέδιο περιλαμβάνεται συγκεκριμένα η εθνική σύνταξη δύο ταχυτήτων, όπως και η οριζόντια μείωση κατά 5% σε επικουρικές συντάξεις, η περικοπή από 20 έως 50% στα εφάπαξ και στα μερίσματα, όπως και η μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης κάτω από τα 2.000 ευρώ, από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό των αγροτών, σύμφωνα με το δημοσίευμα μελετάται η δυνατότητα επιλογής μικρότερων εισφορών που όμως θα οδηγούν σε μικρότερες συντάξεις, ενώ για γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς προβλέπεται να ισχύσει το νέο σύστημα εισφορών από το 2017.

Για την εθνική σύνταξη υπάρχουν δύο σενάρια για τον βαθμό στον οποίο θα γίνει περικοπή:

1. Χαμηλότερη εθνική σύνταξη για όλους, στα 360 ευρώ από τα 384 ευρώ, με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης
2. Διατήρηση των 384 ευρώ για τα 20 έτη ασφάλισης και μείωση στα 350 ευρώ για συνταξιοδότηση με 15 έως 20 έτη ασφάλισης.

Η περικοπή της εθνικής σύνταξης ούτως ή άλλως θεωρείται από τους τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ ιδιαιτέρως αποτελεσματική, γιατί εφαρμόζεται στο σύνολο των συνταξιούχων και για κάθε ευρώ μείωσης προκύπτει 30 εκατ. ευρώ εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ