Ψαλίδι έως 125 ευρώ στις συντάξεις -Ποιοι θίγονται

Ψαλίδι έως 125 ευρώ στις συντάξεις -Ποιοι θίγονται
Το νέο ασφαλιστικό κρύβει μειώσεις έως και 125 ευρώ τον μήνα, οι οποίες αφορούν τόσο τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις όσο και τις νέες.

Οι μειώσεις προκύπτουν από την αλλαγή που θα γίνει στον τρόπο υπολογισμού των προσαυξήσεων που δικαιούνται οι συνταξιούχοι λόγω τέκνων καθώς το άρθρο 10 του σχετικού νομοσχεδίου , όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος αναφέρει ότι τα επιδόματα τέκνων θα υπολογίζονται με νέα ποσοστά, που είναι 8% για το πρώτο παιδί, 10% για το δεύτερο και 12% για το τρίτο παιδί.

Όπως προκύπτει, ο τρόπος υπολογισμού των ποσοστών των επιδομάτων θα είναι σαφώς χαμηλότερος καθώς με βάση τα σημερινά δεδομένα, ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ για παράδειγμα δικαιούται 20% προσαύξηση σύνταξης για το πρώτο παιδί, 15% για το δεύτερο και 10% για τρίτο και κάθε επόμενο ανήλικο τέκνο, ή για παιδί ως 24 ετών, εφόσον σπουδάζει.

Αντίστοιχα, στους συνταξιούχους ΔΕΚΟ και τραπεζών, τα επιδόματα τέκνων υπολογίζονται με ένα 5% επί του ποσού της αρχικής (μικτής σύνταξης), ενώ στο δημόσιο τα επιδόματα κυμαίνονται μεταξύ 18 και 45 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα θίγονται πάνω από 500.000 συνταξιούχοι γήρατος και αναπηρίας και κυρίως:

  • Οι μητέρες που πήραν σύνταξη με ανήλικο τέκνο, όπως και οι τρίτεκνες γυναίκες που αποχώρησαν με 20 έτη ασφάλισης από το Δημόσιο και Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 150.000 γυναίκες παίρνουν προσαύξηση σύνταξης λόγω ανήλικου τέκνου και με το νέο καθεστώς το ποσό θα μειωθεί.
  • Οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι, καθώς στις ηλικίες που αποχωρούν (από τα 45 μπορούν να πάρουν σύνταξη) έχουν παιδιά που είναι είτε ανήλικα (κάτω από 18 ετών) είτε σπουδάζουν, οπότε δικαιούνται επίδομα τέκνων στη σύνταξη.
  • Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας που έχουν ανήλικο τέκνο ή παιδί ως 24 ετών που σπουδάζει.
  • Οι συνταξιούχοι που έχουν παιδί με αναπηρία 67% και άνω γιατί παίρνουν το επίδομα λόγω τέκνων ισόβια και η καταβολή του δεν σταματά στο 18ο έτος ή στο 24ο αν σπουδάζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ