Κατρούγκαλος: Δεν θα εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια στην απονομή συντάξεων

Κατρούγκαλος: Δεν θα εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια στην απονομή συντάξεων
Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια στην απονομή συντάξεων παρείχε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο υπουργός τόνισε ότι το νέο μνημόνιο ζητά να περικοπεί ακόμη μισή μονάδα του ΑΕΠ από την ετήσια χρηματοδοτική δαπάνη (περίπου 900.000 ευρώ), εξηγώντας ότι ήδη η υποχρεωτική «προσαρμογή» που ζητούν οι δανειστές έχει επιτευχθεί.

Όμως ξεκαθαρίζει ότι οι όποιες περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες και είναι πιθανόν να αποφευχθούν με ισοδύναμες εξοικονομήσεις εισφορών.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ακόμη μία (την ενδέκατη!) οριζόντια μείωση συντάξεων, αλλά να εξοικονομήσει πόρους και δαπάνες από τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος» αναφέρει.

Ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών δεν αποτελεί θέση της κυβέρνησης, αλλά και δεν έχει σχέση με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της Χιλής.

Η ουσία κατά τον υπουργό είναι να ενοποιηθεί και να εξορθολογιστεί το «λεηλατημένο και άδικο από τις παλαιοκομματικές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς να θυσιάζονται τα δικαιώματα της νέας γενιάς».